Întrebat pe ce se bazează prognoza privind creșterea economică de 2,2% în 2014, în afara posibilei reduceri a CAS cu 5%, Ionel Blănculescu a menționat atragerea fondurilor europene.
„Probabil că absorbția accelerată a fondurilor europene și multitudinea de proiecte finanțate cu bani europeni vor reprezenta vectorul principal sau motorul principal în această problemă”, a declarat consilierul.
„Prin faptul că Guvernul a aprobat cofinanțări cu bani bugetari reprezintă un element care să ne sprijine. Pe de altă parte, știți că au mai fost aprobate 500 de milioane de lei pentru continuarea investițiilor în infrastructură, realizate cu ajutorul BEI și BERD”, a adăugat Ionel Blănculescu.
FMI estimează pentru România, în 2014, o creştere reală a PIB constantă, menţinându-se la nivelul estimat pentru finele acestui an, de 2,2%, dar se aşteaptă ca evoluţia să fie influenţată decisiv de cererea internă, cu accent pe investiţii, nu de exporturi, ca în prezent, informează Mediafax.
„Pentru anul 2014 proiectăm o creştere reală a PIB constant, ceea ce înseamnă că aceasta se va menţine la 2,2%, dar ne aşteptăm să vedem o deplasare a factorilor determinanţi ai creşterii, dinspre exporturile nete cum a fost în 2013, către cererea internă, în mod special creşterea ar trebui să fie determinată de nişte investiţii mai mari, pentru că Guvernul a avut success în ultima vreme în absorbirea fondurilor UE şi aceasta va avea efect asupra creşterii de viitor”, a declarat, marţi, şeful misiunii Fondul Monetar Internaţional (FMI) în România, Andrea Schaechter, în conferinţa de presă de la încheierea vizitei de două săptămâni.