Gazul din Marea Neagră, greu de extras

Data publicării:
EXPLORARE

Însă nici ei nu sunt siguri cât de mari sunt resursele minerale din adâncuri. Ca să afle trebuie să facă investiţii de miliarde de dolari şi să să se lupte cu legislaţia din fiecare ţară. În România s-au băgat ceva bani în explorarea rezervelor submarine. Şi, ceva-ceva a fost găsit acolo. Dar deocamdată totul este aproximativ, iar companiile petroliere vor trebui să îşi recupereze cumva investiţiile făcute în căutarea de petrol şi gaze.

Consultanţii în Energie spun că deşi Marea Neagră ar putea exista rezerve mari de petrol şi gaze, exploatarea lor nu poate fi făcută peste noapte.

Nu se va întâmpla într-un an, doi ani ci, probabil, în 4-5-6 ani de acum încolo şi necesită investiţii foarte mari, necesită un cadru stabil, nu numai în România, ci şi în ţările din regiune pentru ca investitorii să fie atraşi în a pune banii într-o afacere car ele va aduce un profit, într-un final”, a spus Loredana Mihăilescu, director Cameron McKena.

Şi la costurile mari şi legislaţia diferită de la o ţară cu ieşire la Marea Neagră la alta, se adaugă şi criza ucraineană. Prin anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia şi cucerirea teritoriilor sudice de către separatişti Ucraina a pierdut controlul unei părţi importante din teritoriul său.

Şi prin urmare a pierdut şi accesul la resursele submarine din apele sale teritoriale. De fapt, ţara noastră este singura cu ieşire la Marea Neagră în care nu există probleme deosebite deocamdată.

„Trebuie să fim sinceri: în momentul de față, România este singura țară în care se fac explorări marine. Marea Neagră nu este o zona în care sa poți lucrezi cu ușurință. Sunt foarte multe obstacole, multe probleme”, a spus Jivko Gadjourov, director general GBC Ltd., Londra

Cel mai bogat zacamânt de gaze descoperit până acum în Marea Neagră este cel din perimetrul Neptun explorat de Petrom și americanii de la Exxon. Rezervele de acolo ar putea fi curprinse între 42 și 84 de miliarde de metri cubi.

Marea necunoscuta este cea legata de preț. La cea mai optimista estimare, cea de 84 de miliarde de metri cubi de gaz, Exxon și Petrom ar încasa aproximativ 15 miliarde de dolari. Asta la prețurile de producție internă.

Însa investițiile facute de companiile petroliere pentru cautarea de petrol și gaze în Marea Neagra au fost oi vor fi uriașe. Aceoti bani vor trebui recuperați, iar companiile vor avea interesul sa vânda gazul la prețurile internaționale sa-și maximizeze câștigul.

Înlocuirea gazului rusesc, cumparat de la Gazprom, cu gaz românesc din Marea Neagra nu va aduce neaparat facturi mai ieftine pentru populație. În plus, nimeni nu poate garanta ca resursele din Marea Neagra vor fi vândute în România. Mai ales în condițiile în care exista țări europene mult mai dependente de gazele ruseoti. Dar deocamdata se vorbește doar de folosirea gazelor din Marea Neagra pentru scoaterea Moldovei de pe lista clienților Gazprom.

România poate sa își ofere ajutorul și altor țări europene. Ma pot referi aici, spre exemplu, la punerea bazelor colaborarii cu Republica Moldova, în speranța ca se va putea face o legatura între România şi Moldova atât în ceea ce priveşte furnizarea de gaze, cât şi de electricitate”, a spus Federico Tarantini, reprezentant Comisia Europeana pentru Energie.

În acest moment Petrom și compania de stat Romgaz sunt cei doi mari producatori de gaze naturale ai României. Au extras anul trecut, de pe uscat, în proporții aproximativ egale, 11 miliarde de metri cubi de gaz. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...