Gazprom va relua construcția Nord Stream 2

Data actualizării: Data publicării:
conductă de gaze naturale
Conductă de gaze naturale. Foto: Inquam Photos / George Călin

Gazprom va relua construcția gazoductului Nord Stream 2 către Germania în această săptămână, după ce sancțiunile SUA au întrerupt construcția mai bine de un an, relatează Financial Times, citat de Mediafax.

Grupul controlat de Kremlin va începe lucrul într-o secțiune a Mării Baltice administrată de Danemarca, în ciuda măsurilor Washingtonului menite să oprească proiectul finanțat de cinci dintre cele mai mari companii energetice din Europa.

SUA, susținute de Polonia și alte state din estul UE, spun că Nord Stream 2 este un proiect politic menit să sporească dependența Europei de Moscova și să ocolească conductele deja existente prin Ucraina. Rusia și Germania spun că este o inițiativă pur comercială, menită să satisfacă în viitor cererea mai mare de gaze din Europa.

Conducta de 9,5 miliarde de euro a fost de mult una dintre cele mai aprinse probleme geopolitice din Europa și un punct de referință pentru relațiile dintre Moscova și statele UE.

Decizia administrației Donald Trump de a impune sancțiuni împotriva conductei, promovând în același timp exporturile de gaz propriu către Europa, a stârnit discuții intense cu privire la dreptul Europei de a-și alege propriile surse de energie și relații comerciale mai largi cu SUA.

Aceste sancțiuni au amânat deschidere planificată a conductei de la mijlocul anului 2020 și au obligat Gazprom să-și adapteze abordarea pentru a face față pierderii contractorilor străini, în timp ce Washingtonul a promis să impună în continuare restricțiile necesare pentru a bloca finalizarea proiectului.

Lucrările la conducta lungă de 1.230 km au fost oprite în decembrie 2019, când compania elvețiană de instalare a țevilor Allseas a abandonat proiectul pentru a evita sancțiunile SUA, cu 94% din lungimea finalizată. Acest lucru a forțat Gazprom să găsească și să-și pregătească propriile nave pentru a așeza restul de 120 km de conductă pe fundul mării.

Noile sancțiuni SUA adoptate luna aceasta se aplică și companiilor care asigură și certifică operațiunile de instalare a conductelor, complicând în continuare eforturile Gazprom. DNV GL, o companie norvegiană de evaluare a riscurilor, a spus deja că a încetat toate activitățile de inspecție legate de conductă și că nu va putea să certifice finalizarea acesteia.

În timp ce conducta este deținută în totalitate de Gazprom, jumătate din costul său a fost asigurat de cinci companii din UE: Shell, Uniper, OMV, Wintershall și Engie. De asemenea, proiectul a fost susținut cu fermitate de Berlin.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...