Gazele rusești au ajuns mai ieftine decât cele din producția proprie

Data publicării:
gaze

În condiții normale, gazele importate din Rusia sunt de două ori mai scumpe decât cele din producția internă. În iarna trecută, costau cam 530 de dolari mia de metri cubi, însă conform Ministerului Energiei, ultimele importuri au ajuns să fie chiar mai ieftine decât producția Petrom sau Romgaz.

Astfel, Gazprom vinde acum gaze în România cu 250 de dolari mia de metri cubi, iar gazele românești se contractează la 280 de dolari.

Rușii nu ne-au făcut vreo reducere, ci pur și simplu prețul gazului românesc nu poate scădea în același ritm din cauza taxelor de depozitare.

În lunile de vară, România produce mult mai mult gaz decât poate consuma, asta și pentru că industria energofagă a scăzut vertiginos în ultimii ani. În 2006 de exemplu, România consuma aproximativ 17 miliarde de metri cubi de gaze.

În urmă cu un deceniu, importurile de gaze rusești asigurau cam 30% din necesarul de gaze al României. În prezent, țara noastră își poate asigura de una singură aproape toate gazele de care are nevoie, dar în spatele acestei independențe se ascund câteva mii de locuri de muncă pierdute. Surplusul gazelor exploatate pe timpul verii ajunge în depozite, unde e stocat până când dă gerul.

Depozitele intră în funcțiune mai ales atunci când presiunea scade, din cauza temperaturilor mici. Din momentul în care ajunge în depozit, gazul este taxat cu 45 de dolari pe mia de metri cubi și asta face ca prețul să crească cu 15%.

În schimb, importurile rusești ajung direct în termocentrale, așa că prețul nu este umflat de taxele de depozit. Cei de la ANRE spuneau încă de anul trecut că e doar o chestiune de timp până când importurile vor fi mai ieftine.

„În fiecare an au rămas câteva sute de milioane de metri cubi în depozite ceea ce generează pierderi producătorului. Prețul de import este mai mic decât prețul de intern plus tariful de depozit. Iar dacă luăm în considerare un depozit care s-a constituit cu un an sau doi ani în urmă tarifele de depozitare se însumează”, declara Nicolae Havrileț, președinte ANRE, în octombrie 2015.

În acest moment, România are în depozite cam 1,4 miliarde de metri cubi, în ușoară creștere față de anul trecut. A crescut însă și tariful de stocare, cu aproape 3 procente de la un an la altul.

Foarte important, prețul gazelor este corelat de cel al petrolului, deși ieftinirea propriu-zisă se produce cu un decalaj de șase luni. Pe cale de consecință, în viitor, taxa de stocare va avea o pondere și mai mare în prețul final.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...