Elena Alexandru, reporter Digi24: „Vila de protocol de la Gura Văii a fost contruită în perioada 1969-1972. Această casă de oaspeţi a fost construită special pentru a găzdui întâlnirile dintre Nicolae Ceauşescu şi fostul preşedinte al Iugoslaviei Iosip Broz Tito. Cei doi făceau vizite pe şantierul unde se construia Hidrocentrala după care erau găzduiţi în dormitoarele din spatele meu"
Ion Iova este paznic al casei de la Gura Văii din prima zi. A rămas unul din puţinii martori ai evenimentelor petrecute aici.
Ion Iova: „Venea cu maşina acolo în faţa stâlpului, acolo îi prezenta onorul, avea un covor roşu şi de acolo de la geamurile alea mici era un securist care îl urmărea.”
După terminarea lucrărilor la Porţile de Fier Unu, Ceauşescu nu a mai venit niciodată la vila de la Gura Văii. În 1990, clădirea a fost preluată de consiliul Judeţean Mehedinţi, care a oferit-o spre folosinţă Uniunii Scriitorilor. Nu a mai fost investit însă niciun leu în întreţinerea clădirii care încet încet s-a degradat. De câţiva ani, zace abandonată.
Liviu Mazilu, vicepreşedinte CJ Mehedinţi: „A funcţionat altceva acolo, mă întrebaţi pe mine ce s-a întâmplat acum 10 ani? Mi-e greu să spun, că nu ştiu.”
Acum autorităţile plănuiesc să transforme vila în centru de afaceri. Imobilul va avea spaţii de cazare, sală de conferinţe, bar, o sală de sport şi o bucătărie.
Alin Chirilă, director adjunct al CJ Mehedinţi: „Sperăm să avem întâlniri de tot feluri de tipuri, simpozioane, cursuri de perfecţionare, de formare, întâlniri diverse culturale, evenimente care să aducă dezvoltare atât turismului cât şi domeniului economic din judeţul nostru.”
Oamenii din zona Gura Văii, sunt, însă, sceptici. Au fost multe planuri de-a lungul timpului pentru vila fostului dictator comunist.
Locuitor Gura Văii: „De ani de zile numai pancarde avem. Atât. Era păcat de casa de protocol să se degradeze."
***
Reporter: Se va dezvolta zona?
Locuitor Gura Văii: Nu cred.
Reporter: De ce spuneţi asta?
Locuitor Gura Văii: Pentru că nu s-a mişcat nimic.
Lucrările ar trebui să fie finalizate în iunie, anul viitor, şi vor costa patru milioane de lei din bugetul judeţean.