Într-un răspuns la o solicitare Digi24, ANAF susţine că scrisoarea a fost trimisă doar de Direcţia Fiscală Argeş. Un demers normal, se justifică reprezentanţii Fiscului din acest judeţ.
„Nu este o scrisoare, este o adresă. Sunt materiale pe care noi le facem periodic. Este o scrisoare prin care noi informăm, aducem la cunoştinţa contribuabililor noutăţile legislative”, a declarat o angajată a Serviciului pentru Contribuabili de la Administrația Fiscală Argeș.
Deși înștiințările poartă antetul ANAF, șeful Fiscului neagă că scrisorile au fost trimise de instituția pe care o conduce.
„Nu este o chestiune care ține de activitatea ANAF-ului. (Reporter: Păi ANAF-ul a trimis scrisorile.) Nu, nu, nu. Vă asigur că nu. Nu avem nicio legatură cu electorata”, susține Gelu Diaconu, șeful ANAF.
Înștiințările au fost distribuite în perioada 4-5 septembrie de Direcția Fiscală Argeș, adică la două luni după ce programul a intrat în vigoare.
Scrisoarea nu spune nimic despre dobânzile pe care ar urma să le plătească persoanele care vor să îşi restructureze creditele, dar laudă măsura Guvernului.
Chiar dacă e promovat până şi de ANAF, programul pare sortit eșecului. A intrat în vigoare de două luni, dar la ghișeele băncilor nu s-a prezentat niciun client.
„Clienții calculează faptul că o amânare pe o perioadă de doi ani nu le aduce o ușurare pe termen mai lung, nu au siguranța că într-un viitor oarecare această usurare se va materializa. Se tem că ceea ce rezultă din calcule: că ratele lor vor crește în perioada ulterioară peste nivelul normal”, spune Mihai Bogza, președintele unei bănci.
Electorata se adresează persoanelor cu un venit brut lunar mai mic de 2.200 de lei și care nu au întârzieri mai mari de 90 de zile la plata ratelor.