Preţul locuinţelor la nivel mondial s-a întors aproape de nivelul de dinaintea crizei. Şi, odată cu scumpirea caselor şi apartamentelor creşte teama că ar putea lua naştere o nouă bulă imobiliară care va provoca o nouă criză. Fondul Monetar Internaţional spune însă că situaţia prezentă este foarte diferită de cea din perioada 2007-2008 când lumea a realizat că locuinţele sunt supraevaluate, iar creditele ipotecare nu au suficientă acoperire. Bulele imobiliare nu mai sunt naţionale, ci locale şi, dacă înainte de criză cererea mare era cea care scumpea locuinţele, acum preţurile sunt ridicate de oferta mică.
Preţul mondial al locuinţelor a crescut neîntrerupt în ultimii patru ani şi a reuşit să recupereze aproape tot terenul pierdut în anii de după criză. Şi tot în ultimii ani a început să se vorbească despre un nou boom imobiliar. Londra este poate cel mai bun exemplu. Locuinţele de acolo au ajuns să coste în medie peste jumătate de milion de euro şi probabil că vor continua să se scumpească.
Fondul Monetar Internaţional spune însă că, spre deosebire de perioada de dinainte de criză, boom-ul imobiliar nu mai este unul internaţional şi nici măcar unul naţional. Preţurile au crescut accelerat în ultimii ani doar în unele metropole. În restul Marii Britanii, piaţa imobiliară nu a avut aceeaşi evoluţie ca în Londra.
Iar în Beijing apartamentele şi casele se scumpesc mult mai rapid decât în restul Chinei. Amsterdam, Oslo sau Viena sunt alte oraşe care au o evoluţie peste medie.
Înainte de criză, boom-ul imobiliar se simţea atât în oraşele mari cât şi în oraşele mici, deoarece accesul la creditele ipotecare era foarte facil în unele ţări, cum ar fi în Statele Unite. Băncile au acordat împrumuturi fără să se mai asigure că beneficiarii lor îşi vor putea achita ratele. Acest comportament a fost încurajat de existenţa unor instrumente financiare complexe care ar fi trebuit să pună băncile la adpost în cazul în care creditele ar fi devenit neperformante. Dar, până la urmă, aceste instrumente au ajuns să fie piatra de temelie a crizei. O criză din care omenirea a învăţat totuşi ceva, consideră Fondul Monetar Internaţional. În momentul de faţă sunt în vigoare mai multe măsuri care limitează accesul la credite pentru cei care nu şi le permit.
În schimb, scumpirile locuinţelor, acolo unde există, au fost generate în ultimii ani mai ales de o ofertă prea mică. Datele strânse de Fondul Monetar Internaţional arată că permisele de construire sunt foarte puţine în toate ţările analizate, atât în cele în care piaţa imobiliară a recuperat scăderea din timpul crizei, cât şi în cele care locuinţele sunt încă ieftine.
România este una dintre ţările în care nu se poate vorbi de un boom imobiliar. Preţul mediu al apartamentelor din marile oraşe este la jumătate faţă de 2008.
Chiar dacă locuinţele se scumpesc doar în anumite oraşe ale lumii, Fondul Monetar Internaţional spune că există totuşi riscuri. Spargerea unei bule imobiliare într-un oraş de câteva milioane de locuitori poate să afecteze sistemul bancar. Iar una dintre soluţiile pentru evitarea acestor riscuri este construirea unor locuinţe noi astfel încât raportul dintre cerere şi ofertă să se echilibreze.