Teodorovici, despre declaraţia unică: Toţi vor fi online în 2019. Cine nu ştie nu poate fi sprijinit
Data publicării:
Autorităţile au estimat că un milion de contribuabili ar trebui să depună Declaraţia unică. Ministerul de Finanţe pregăteşte simplificarea obligaţiilor declarative prin depunerea unei singure declaraţii, "Declaraţia unică" privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice. "Declaraţia unică" va comasa şapte declaraţii, între care şi Formularul 600.
„Cele şapte declaraţii se comasează într-una singură şi se depune la un singur termen. Este o singură pagină. Am estimat un milion de contribuabuli care trebuie să depună această declaraţie. Un singur termen de depunere, un singur termen de plată. Se schimbă câteva lucruri esenţiale. Devii asigurat medical la momentul în care depui formularul şi nu la momentul în care plăteşti. Îţi asumi că eşti asigurat medical. Am căutat să evităm alte numere”, a declarat ministrul de Finanţe Eugen Orlando Teodorovici la un post de televiziune.
El afirmă totodată că aproximativ 5 milioane de români plătesc contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS).
”Toţi vor fi online în 2019. Cine nu ştie, nu poate va fi sprijinit. (...) Cu acest formular se va reduce numărul de personal, la fel costurile de operare la nivel de ANAF, scad costurile”, afirmă oficialul, care a explicat că, de anul viitor, oamenii nu vor mai trebui să se deplaseze la sediile Fiscului pentru a o plăti.
În plus, ministrul de Finanţe a lansat avertizări la adresa angajaţilor ANAF şi a spus că dacă va vedea ”lucruri de neconceput” la ghişee în ceea ce-i priveşte pe angajaţii ANAF, atunci ”acel om va pleca”.
Astfel, cele şapte declaraţii actuale care vor dispărea şi vor fi comasate sunt: D200 - veniturile realizate din România, D201 - veniturile realizate din străinătate, D220 - venitul estimat/norma de venit, D221 - norme de venit - agricultură, D600 - venitul bază pentru CAS, D604 - stabilire CASS persoane fără venit, D605 - stopare CASS persoane fără venit.
Termenul de depunere propus pentru acest an este 15 iulie.
Însă de anul viitor această declaraţie se va depune exclusiv online şi va fi un singur termen de depunere, 31 martie, pentru anul fiscal precedent al realizării veniturilor şi estimare a anului în curs.
De asemenea, pentru acest an, Ministerul de Finanţe analizează posibilitatea introducerii unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale estimate datorate.
De exemplu, persoanele care vor achita integral până la 15 iulie 2018 obligaţiile fiscale datorate vor avea o reducere de 10%, iar pentru plata acestora până la 30 septembrie 2018 reduceree este de 5%.
Dacă Declaraţia Unică se depune pe suport de hârtie, reducerile sunt de 5%, dacă obligaţiile fiscale sunt plătite până la 15 iulie, şi de 2% dacă vor face plata până la 30 septembrie.
Între avantajele acestei măsuri, Ministerul de Finanţe menţionează "posibilitatea utilizării resurselor financiare în cursul anului, în funcţie de necesităţile proprii ale contribuabilului - necondiţionarea de existenţa unor sume şi termene de plată fixe".