Taxe mari în România? Aduc doar 26% din PIB, față de 46% în Franţa

Data actualizării: Data publicării:
incasari taxe

Franța a devansat Danemarca fiind ţara cu cele mai mari taxe în 2017, în condiţiile în care veniturile din taxe ale guvernelor din ţările dezvoltate au atins un nivel record, arată datele publicate miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Nefiind membră a OECD, datele privitoare la România lipsesc. La finele anului trecut zf.ro raporta că în 2016 ponderea veniturilor fiscale în total PIB a fost de 26% din PIB.

Datele privitoare la Franța nu îl vor ajuta pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, să îi liniştească pe protestatarii nemulţumiţi de costul ridicat al vieţii, transmite Reuters.

Anul trecut, veniturile totale din taxe (impozite şi cotizaţii sociale) au reprezentat, în medie, 34,2% din Produsul Intern Brut al celor 36 de state membre OECD, faţă de 34% din PIB în 2016. Este vorba de cel mai ridicat nivel înregistrat din anul 1965, când organizaţia cu sediul la Paris a început să publice date statistice cu privire la acest indicator.

În Franţa, veniturile din taxe au crescut în 2017 până la 46,2% din PIB, depăşind Danemarca unde veniturile din taxe au scăzut până la 46% din PIB. La polul opus, Mexicul avea cea mai mică povară fiscală din OECD, veniturile din taxe reprezentând 16,2% din PIB.

Presiunea fiscală mare din Franţa este un motiv de nemulţumire în rândul opiniei publice. Ciocniri violente între scutieri şi protestatarii din mişcarea denumită "Vestele galbene" au avut loc începând din 17 noiembrie pe străzile Parisului, protestatarii fiind nemulţumiţi de taxele mari la combustibili.

OECD subliniază că veniturile din taxe au crescut anul trecut în 19 state membre şi au scăzut în 16 state. Cel mai mult au crescut veniturile din taxe în Israel, 1,4 puncte procentuale până la 32,7% din PIB, şi SUA, 1,3 puncte procentuale până la 27,1% din PIB.

Comparativ cu situaţia din 2009, înaintea crizei financiare mondiale, ponderea taxelor în PIB este mai mare în 21 de state membre ale OECD şi doar în opt ţări ponderea taxelor în PIB a scăzut comparativ cu 2009.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge bine pe toate planurile
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...