România a ajuns la un minim istoric în ceea ce privește veniturile la buget, iar dacă ar colecta cât Bulgaria, ar avea surplus, a declarat, marți, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
"Deficitul bugetar în România a început să crească din nou după o perioadă lungă de timp în care el scăzuse. Ajunsesem la un nivel foarte scăzut la nivel european. În momentul de față, conform proiecției Comisiei Europene, România va avea cel mai mare deficit din Europa. 3,6% este proiecția Comisiei Europene. Ar reprezenta cel mai mare deficit din Europa, după Spania și Polonia. Anvelopa bugetară este extrem de mică. Discutăm de venituri din taxe și impozite colectate în 2017 conform proiecției CE de doar 25,4% din PIB față de o medie europeană de 40%. Despre ce țară europeană discutăm noi, când avem un gap între noi și media europeană de 15% din PIB?", a spus Dumitru, la conferința "Falia dintre economia românească și România productivă: Politicile necesare să o acoperim", în organizarea cursdeguvernare.ro.
Potrivit acestuia, Bulgaria, spre exemplu, are 30% din PIB venituri bugetare, informează Agerpres.
"Imaginați-vă că, dacă România ar avea venitul din Bulgaria, ar avea surplus bugetar. Veniturile la care am ajuns la buget sunt la minim istoric. Ultimii ani au consemnat o reducere masivă a veniturilor din taxe și impozite. Relaxarea fiscală ne-a costat 2% din PIB. Nu există niciun fel de reduceri de taxe autofinanțate. Este o iluzie pe care mulți dintre noi o avem în cap. Nu există așa ceva", a mai arătat președintele Consiliului Fiscal.
Spre exemplu, față de România care se chinuie de ani buni să lege casele de marcat ale agenților economici de serverele Fiscului, Bulgaria a reușit acest lucru de ani buni. Acest fapt permite un control mai bun al Fiscului din țara vecină al fenomenului evaziunii fiscale. Introducerea caselor de marcat fiscale legate la serverele Fiscului a fost legiferată în România în mandatului fostului ministru al Finanțelor, Ioana Petrescu, însă de atunci introducerea măsurii a fost amânată în mod constant.
Consiliul Fiscal este un organism neguvernamental însărcinat cu supervizarea politicilor fiscale și bugetare ale Guvernului.