Președintele Klaus Iohannis a promulgat bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale pe 2017. Șeful statului avertizează că cifrele sunt prea optimiste și cere responsabilitate din partea Guvernului.
Principalele declarații ale președintelui:
Așa cum am promis la începutul săptămânii, am făcut o analiză a bugetului și a bugetului de asigurări sociale. Această analiză aprofundată a confirmat tot ce am spus și data trecută. Veniturile la buget sunt, așa cum au spus unii, optimiste. Eu spun supraapreciate.
Cheltuieli sunt prevăzute în sumă foarte mare. Abordarea hiperoptimistă a bugetului se poate vedea, de exemplu, făcând o comparație între veniturile la bugetul general consolidat de anul trecut și ce se prevede pentru anul acesta, unde se constată o creștere de 14%, fără să fie vreo explicație undeva cum se ajunge la această creștere fenomenală. 14% este foarte mult pentru bugetul general consolidat. De asemenea, se confirmă că există prevăzute credite de angajament într-o sumă nemaivăzută, de peste 50 de miliarde.
Totuși, am decis astăzi, și am și făcut-o deja, am promulgat atât bugetul, cât și bugetul asigurărilor sociale. Țara are nevoie de buget și Guvernul, care s-a angajat să execute acest buget, acum are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru.
Pentru Guvern, am un mesaj simplu. În cursul acestui exercițiu bugetar, pe care tocmai l-am promulgat, cer Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate și responsabilitate.
Premierul Sorin Grindeanu spunea astăzi, în ședința de Guvern, că o serie de măsuri adoptate de Executiv nu pot fi puse în practică din cauză că România nu are un buget promulgat.
„Din păcate, faptul că dumneavoastră şi noi am reuşit în timp record să venim cu un buget care să ţină cont de programul nostru de guvernare, de toate măsurile pe care noi le-am angajat să le punem în practică, iată că toată această muncă este întârziată. Ba mai mult, acele măsuri noi pe care le-am luat şi pe care le aveam în programul de guvernare sunt puse, datorită nepromulgării bugetului însă, sub semnul întrebării. Noi ne-am făcut treaba, am adoptat actele legislative necesare, am prevăzut banii în buget pe toate aceste măsuri”, le-a spus premierul Sorin Grindeanu miniştrilor la începutul şedinţei de Guvern.
„Din păcate, toată această întârziere se va duce în lanț nu doar către ministerele pe care dvs le coordonați, cât și către autoritățile județene, locale, toate lucrurile care decurg pe o piramidă în jos spre o bună funcționare a statului”, a adăugat Sorin Grindeanu.