Controalele desfășurate de Fisc în industria farma au stabilit în ultimii cinci ani sume suplimentare de plată de 563 milioane lei, în medie peste 100 de milioane de lei pe an.
Pentru comparație, anul trecut vânzările de medicamente s-au situat în România la aproape 13 miliarde de lei. "În ultimii 5 ani au fost desfășurate un număr de 545 de acțiuni de inspecție fiscală la contribuabili care își desfășoară activitatea în domeniul industriei farmaceutice, prin care au fost stabilite diferențe suplimentare de peste 563 milioane lei, fiind aplicate sancțiuni contravenționale de peste 375.000 lei", potrivit datelor transmise de ANAF la solicitarea Profit.ro.
Fiscul furnizează doar date globale despre firmele pe care le controlează, conform reglementărilor privind secretul fiscal. Selectarea firmelor ce urmează să fie supuse inspecției fiscale este efectuată de către ANAF în funcție de nivelul riscului, acesta din urmă fiind stabilit pe baza unei analize de risc.
Industria farmaceutică locală este dominată de multinaționale, grupuri cu o capacitate mult mai mare decât a companiilor românești de a face optimizare fiscală agresivă, care presupune utilizarea la maxim a breșelor din legislația statelor în care operează pentru a plăti taxe cât mai mici.
Profit.ro a scris, la începutul lunii mai, că mai mulți acționari minoritari au ridicat în Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț de la Zentiva probleme care țin de politicile prețurilor de transfer.
Vânzarea prin majoritarul Sanofi, contracte de subînchiriere, detașarea forței de muncă și cheltuieli denunțate ca nereale au fost indicate ca metode de direcționare a câștigurilor către grupul francez.
În 2016, piața farmaceutică a crescut cu 10,6% raportat la anul anterior, ajungând la 12,95 miliarde de lei, conform studiului Pharma & Hospital Report realizat de Cegedim.