Premierul, ministrul finanţelor şi reprezentaţii ANAF discută astăzi la Guvern despre situaţia încasărilor şi creşterea veniturilor, dar şi despre măsurile propuse de ANAF pentru creşterea gradului de colectare la bugetul statului.
ANAF a propus 14 măsuri pentru creşterea gradului de colectare la bugetul statului. Şase dintre ele au fost făcute publice şi se referă cu precădere la o înlesnire a plăţii contribuţiilor fiscale de către contribuabili. De pildă, contribuabilul ar urma să fie sfătuit şi ajutat pentru a putea plăti în tranşe (rate) obligațiile fiscale și să poată beneficia astfel și anularea penalităților impuse pentru întârziere. De asemenea, ar urma ca ANAF să se asigure că suma care se poprește acelor contribuabili care nu și-au achitat obligațiile fiscale este exact suma care este datorată la Fisc. Alte măsuri se referă la acțiuni de control în comerțul online.
O parte din aceste măsuri ar trebui să intre în vigoare începând din 15 aprilie.
Discuțiile de la Guvern despre veniturile bugetare au loc în condițiile în care după primele două luni ale anului ANAF a reușit să colecteze aproximativ 32 de miliarde de lei la bugetul statului, sumă cu aproape 1 la sută mai mică decât aceeași perioadă a anului trecut.
Se va discuta, de asemenea, despre avertismentele primite de la Comisia Europeană și FMI cu privire la posibilitatea depășirii deficitului bugetar de 3 la sută în acest an. FMI a estimat că deficitul bugetar va ajunge la 3,7 la sută la sfârșitul acestui an, iar Comisia a estimat un deficit de 3,6 la sută.
Ministrul finanțelor a asigurat în repetate rânduri că deficitul nu va depăși 3 procente și că programul de guvernare va fi aplicat.