Fost ministru: Să desfiinţăm statutul funcţionarului public! Să se roage zi de zi că merită să vină la muncă
Data publicării:
Fostul ministru de finanţe Eugen Teodorovici a afirmat că, dacă va reveni în administraţie, ar defiinţa poziţia de funcţionari publici. Să nu mai existe.
Eugen Teodorovici, senator: „Să desfiinţăm statutul funcţionarului public! Eu sunt pentru şi am spus că una din principalele măsuri când mă voi întoarce în administraţie, că sigur mă voi întoarce, spre disperarea unora, o să desfiinţez statutul funcţionarului publuic. Adică să fie doar personal contractual în administraţie. Şi zi de zi să dovedească şefului că merită să lucreze şi a doua zi. Nu trebuie să stau eu să mă rog de el, ci să se roage el zi de zi prin ce face în acel minister, că merită să vină şi a doua zi la lucru. Are o problemă? Îl zbor, îl dau afară”.
Un funcţionar căruia să-i fie frică că îşi pierde jobul dacă nu performează, cum e în privat. Statutul actual îi face imposibil de concediat, chiar dacă nu fac mai nimic.
Problema este că statul nu prea ştie câţi funcţionari are. Cum nu ştie exact nici câţi angajaţi are de fapt. Ultimele date disponibile la final de 2016 ale Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici arată că existau 166.000 de funcţii publice.
Din acestea 29.000 erau vacante. E vorba de un corp al funcţionarilor care îndeplinesc actul administrativ. Prin urmare am avea undeva la 137.000 de funcţionari cu statut sau temporar pe job. Par a fi puţini în comparaţie cu marea masă a bugetarilor 1,35 milioane de persoane, care iarăşi e estimată, statul nu ştie clar câţi angajaţi are. Şi orice încercare de a face puţină lumină sau curăţenie s-a blocat pentru că ar fi o decizie nepopulară, plătită politic.
Noi cumva avem tendinţa de a extiunde noţiunea de funcţionar. O ducem către oamenii care lucrează în administraţie. În această sferă extinsă am avea undeva la 400.000 de oameni în administraţia centrală şi locală. Sunt funcţionari şi asimilaţi, personal contractual.