Fiscul se luptă cu evaziunea din colete
Fiscul a inițiat o nouă acțiune prin care vrea să reducă evaziunea din comerțul online, vizate fiind de această dată coletele livrate prin poștă sau firme de curierat în urma unor comenzi plasate online, relevă un document ANAF.
Operațiunea, care a primit numele de "E-commerce", se adaugă altor acțiuni ale inspectorilor Fiscului, inclusiv prin Biroul Monitorizare Comerț Electronic, o structură înființată în acest scop în ianuarie 2017, potrivit Profit.ro.
"S-a întocmit planul național operațional pentru acțiunea privind monitorizarea și controlul trimiterilor poștale și curierat expres, comandate prin intermediul internetului", conform documentului redactat recent de ANAF.
În același timp, prin intermediul Biroului Monitorizare Comerț Electronic din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, înființat în ianuarie 2017, sunt derulate acțiuni inopinate pentru identificarea coletelor suspecte de a încălca prevederile legale vamale, transportate prin curierat rapid și poștal.
Pe lângă verificările inițiate acum, Fiscul are în lucru și cazuri mai vechi de vânzare de bunuri prin site-uri sau platforme online, fără respectarea obligațiilor de înregistrare și declarare a veniturilor. "În urma activității de investigare, monitorizare și documentare, Agenția Națională de Administrație Fiscală a identificat canale de vânzare online, sens în care s-au realizat analize/evaluări privind riscul fiscal al activității de vânzări derulate prin intermediul unor site-uri, respectiv pe principalele platforme de vânzări din mediul electronic. În prezent, în acest domeniu, sunt în curs de derulare acțiuni de verificare complexe, care au ca scop instrumentarea cazurilor în care tranzacțiile din mediul online sunt efectuate fără îndeplinirea obligațiilor de înregistrare/declarare prevăzute de lege", potrivit documentului ANAF.
Coletele poștale, adevărata problemă?
Lupta ANAF cu evaziunea fiscală din comerțul electronic ar putea să nu aducă statului la fel de mulți bani precum adoptarea unor măsuri potrivite de combatere a evaziunii fiscale din zona TVA. Se estimează că rata colectării efective de TVA este doar de 60%. La un nivel al veniturilor din TVA în 2016 de 31 miliarde lei, ar rezulta că din evaziunea în domeniu România pierde anual 20 miliarde lei, respectiv 4,4 miliarde euro.
Măsuri de conectare a caselor de marcat deținute de agenții economici la serverele Fiscului, situația existentă în vigoare de ani de zile în Bulgaria, în România sunt amânate repetat, deși există prevederi legale care obligă la acest lucru.
- Etichete:
- fisc colete
- anaf e-commerce
- fisc taxe vamale
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News