CE avertizează Guvernul: Există un risc clar, România va înregistra deviaţii semnificative

Data actualizării: Data publicării:
grindeanu maini cap_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea crop

Premierul Grindeanu a spus la întoarcerea de la Bruxelles că nu are un to do list, dar se pare că are nişte teme de făcut. Chiar în domeniul economic. O scrisoare semnată de vicepreședintele Comisiei Europene și Comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare cere Guvernului de la Bucureşti să prezinte măsuri concrete de reducere a deficitului bugetar astfel încât să se încadreze în ţinte.

Scrisoarea, publicată de cursdeguvernare.ro  reprezintă de fapt un avertisment pentru autorităţile române: "Există un risc clar, în baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 și 2018, de neîndeplinire a criteriilor de deficit potrivit Tratatului și Reglementărilor Comisiei Nr. 1467/97 din 7 iulie 1997. Suplimentar, estimăm că România va înregistra deviații semnificative ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, Comisia considerând că balanța structurală va suferi noi deteriorări în 2017 și 2018."

scrisoare CE grindeanu

FOTO cursdeguvernare.ro

Guvernul are trecut în buget închiderea lui 2017 cu un deficit de 2,98% din PIB, pe metodologia europeană, cu alte cuvinte în ţintele stabilitate prin tratatul de la Maastrich. Însă această scrisoare de fapt arată că oficialii de la Bruxelles nu cred în datele prezentate de Bucureşti. În prognoza de iarnă a Comisiei Europene deficitul bugetar al României din acest an este estimat la 3,6% din PIB, iar anul viitor la 3,9%.

Iar până la momentul lansării Prognozei de Primăvară (aprilie 2017), guvernul ar trebui să anunțe măsurile credibile prin care combată inflamarea deficitului bugetar dincolo de pragul maxim admis prin Pactului de Stabilitate.

Iar lucrurile vor fi complicate pentru guvernul Grindeanu. Avem prima execuţie a bugetului asupra căruia economiştii au atras atenţia că este mult prea optimist şi datele nu sunt deloc încurajatoare.

Veniturile totale sunt în scădere cu 5,7% iar cheltuielile în urcare cu 3,5%. Şi acest 3,5% a fost obţinut de fapt cu eforturi. Pe secţiunea venituri la majoritatea capitolelor avem o evoluţie cu minus, încasări mai mici decât în ianuarie 2016. În direcţia opusă a mers totuşi impozitul pe venit. Creşterile de salarii acumulate de 12 luni se văd la acest capitol unde au crescut veniturile. Însă mulţi din aceşti bani sunt de fapt ai statului mutaţi dintr-un buzunar în altul pentru că sunt efect al majorării de lefuri în sectorul public.

Impozitul pe profitul companiilor este în scădere mare. Mare de tot. Minus 35%. Apoi avem un şoc şi la TVA, scădere cu un sfert. Însă aici în privinţa TVA, de fapt, e un efect tranzitoriu. Se face raportarea la ianuarie 2016, când de fapt intra în visteria statului TVA-ul aferent vânzărilor din decembrie, când cota generală era încă la 24%. La acest capitol situţia se va echilibra cu trecerea anului.

În privinţa banilor de la UE, acolo unde guvernul a prevăzut încasări de 22 de miliarde de lei în acest an...debutăm cu o scădere de aproape 60%. Faţă de un an considerat problematic!

Dar să nu ne speriem totuşi. E abia începutul. Multe cifre se vor corecta. Nu atât de mult cât şi-ar dori guvernul Grindeanu ca să-i iasă bugetul acela bine împănat, dar se va mai corecta. Asta însă nu exclude riscul de a avea o rectificare negativă. Pe zona de cheltuieli... acolo vedem cum cele de personal urcă cu 8,2%. Şi încă nu sunt cuprinse multe din măsurile de creştere a salariilor. Asistenţa socială a urcat şi ea cu aproape 10%, în special de pe urma majorării pensiilor.

A ieşit la total o creştere a cheltuielilor de doar 3,5%, dar cheltuielile curente se duc în sus mai tare cu peste 5%. S-a mai echilibrat puţin totalul prin blocarea investiţiilor. Cheltuielile de capital ale statului arată că acestea au scăzut cu 30%. Poate unele procente sunt exagerate după această execuţie şi ele se vor mai îndulci cu trecerea lunilor, dar până la urmă nu se întâmpla ceva ce nu era anticipat - va fi o problemă cu bugetul.. Şi poate că e timpul că şi guvernul să recunoască asta, până nu e prea târziu.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri