Noul Cod fiscal a creat oportunități largi pentru a evita plata contribuţiilor. Din reaşezarea fiscală vor câștiga cel mai mult cei care desfăşoară activităţi independente - cei care au drepturi de autor, birouri individuale de avocatură, de practică medicală sau persoanele fizice autorizate. Să ne aşteptăm la o explozie a PFA-urilor de la anul. Şi la găuri în bugetul de stat, evident.
La „răvăşirea fiscală”, Guvernul a lăsat câteva portiţe de scăpare care în final se vor dovedi răvăşitoare pentru buget. Şi anume extinderea impozitului de 1% pe cifra de afaceri şi plafonarea contribuţiilor la salariul minim pe economie pentru activităţile independente. Ne cerem scuze, nu sunt „portiţe”, sunt deja „bulevarde”! Pe acolo pot trece sume uriaşe pe lângă buget, comentează Stelian Muscalu, realizatorul emisiunii „Business Club”. El spune că ar trebui să ne așteptăm la înmulţirea considerabilă a PFA-urilor şi a microîntreprinderilor.
Specialiştii spun că inclusiv mulţi dintre managerii şi directorii din România ar putea opta pentru mutarea activităţii pe PFA şi microîntreprinderi. Motivul este impozitul mai mic. Astfel, statul, în loc să primească 41% din taxarea unui salariu, va primi doar 15%, adică impozitele cumulate pentru microîntreprindere, dividende şi asigurările de sănătate.
„Va încuraja migrarea pe persoane fizice autorizate şi microîntreprinderi. Dacă eu aş vrea să angajez pe cineva în consultanţă, dacă aş lua un PFA, care ar sta la mine la birou, costul ar fi cu 30% mai mic decât dacă aş avea un salariat. Vor scădea clar încasările la bugetul de stat”, spune Luisiana Dobrinescu, partener la o casă de avocatură.
Nici transferul contribuţiilor, spun specialiştii, nu va aduce statului eliminarea evaziunii mult aşteptată. Singurul efect va fi bulversarea mediului de afaceri.
„Nu înţeleg care ar fi beneficiul din punct de vedere al bugetului de stat, pentru că obligaţia de plată a acestor sume va reveni tot angajatorilor. Şi acei angajatori care nu plăteau nu o vor face nici de acum încolo”, este de părere Alexandru Comănescu, manager senior la o companie de consultanță.
„Îmi doresc să-mi păstrez echipa, sigur că voi încerca cât de mult pot să cresc salariile. Ne vom mulţumi cu o marjă mai mică pentru a creşte costurile salariale”, spune Florentina Șușnea, managerul unei companii de consultanță.
Ministrul finanţelor publice a motivat revoluţia fiscală prin numărul mare de firme care nu achită aceste contribuţii salariaţilor. Iată ce spun experţii fiscali:
Alexandru Comănescu, manager senior companie de consultanţă: „Există foarte multe probleme în care contribuabilii plătesc contribuţiile către stat, ele nu sunt reconciliate corect de sistemele ANAF. La 30 septembrie erau doar 5 zile de la termenul de plată, care a fost 25 septembrie. Dacă pentru cinci zile, a întârziat cineva cu 5 lei... De asemenea, situaţia nu menţionează care este volumul sumelor. Pot fi 2 milioane de angajaţi, dar suma totală să fie 50 de mii de lei. Plus că o parte din acele companii sunt companii de stat”
Experţii fiscali avertizează că ANAF ar putea face controale prin care să recalifice fiscal persoanele fizice autorizate. Aşadar, dacă acestea stau la program şi în acelaşi birou cu restul angajaţilor, ANAF ar putea cere impozit pe salariu pentru ele, contribuţii sociale, dobânzi şi penalităţi, chiar dacă legea le permite acestora să funcţioneze ca PFA sau microîntreprindere.
Însă asta ar presupune ca Fiscul chiar să se pună pe treabă... Ceea ce nu prea a făcut.
Există semne de întrebare legate de vechimea sumelor restante. Trebuie văzut şi motivul întârzierilor: pot fi firme care au o dată la zece ani o întârziere de plată, pentru că, din cauza unor probleme bancare, nu au primit banii la timp. În acelaşi timp, organele fiscale pot face executări silite, poprire.
Avocatul Gabriel Biriş a descris foarte plastic situația: Asistenta lui de la cabinetul de avocatură va plati contributți sociale de câteva ori mai mari decat el, care câștigă de 20 de ori mai mult decât ea. El, ca persoană cu birou individual, va plăti contribuții de 35% plafonate la salariul minim brut pe țară, care ar trebui să fie de 1900 de lei anul viitor. Să vedem, că nu e clar încă. Deci, undeva la 665 de lei. Un om care câștigă mii de euro.
Parcă prea e cusută cu ață albă chestia asta! E o favorizare clară a activităților independente.