Băncile nu mai primesc direct de la ANAF informaţiile privind veniturile românilor care vor credite. E o problemă temporară, spun reprezentanţii Fiscului, fără a da detalii despre momentul remedierii. Asta duce însă la o întârziere cu câteva zile a acordării împrumuturilor. Potenţialii clienţi sunt nevoiţi acum să aducă adeverinţe de la angajator, spun brokerii de credite.
Băncile cer, din nou, acte suplimentare pentru evaluarea unui dosar, pentru că sistemul de raportare directă de la ANAF nu este disponibil momentan.
Dragoş Nichifor, broker de credite: „De aproximativ un an jumătate, doi ani de zile băncile au trecut pe verificarea veniturilor prin raportul de la ANAF renunţând încet, încet la documentaţia suplimentară tip adeverinţă de venit, contract de munca, raport Revisal”.
În schimb, oficialii Agenției Naționale de Administrare Fiscală spun că de la începutul săptămânii se desfăşoară lucrări de mentenanță la nivelul sistemului informatic al Fiscului. Aceste lucrări vor fi finalizate în cel mai scurt timp posibil. În ceea ce privește raportarea către bănci a veniturilor persoanelor care solicită credite vor fi aplicate prevederile legale referitoare la eliberarea adeverințelor de venit la solicitarea beneficiarului sau a instituțiilor bancare.
Pentru potenţialii clienţi, acest lucru înseamnă o întârziere în aprobarea împrumuturilor.
Dragoş Nichifor, broker de credite: „Durata de analiză pe baza de raport ANAF durează între 1 şi trei zile, în acest moment dacă luâm în calcul faptul că se va dori aducerea de adeverinţă de salariu şi documente suplimentare, aceste documente clientul le poate obţine în câteva zile de la angajator, plus o analiză mai de durată a băncii, avem o întârziere în analiză de aproape o săptămână.”
Valoarea totală a creditelor acordate populaţiei a ajuns la aproape 115 miliarde de lei, la sfârşitul lunii aprilie, în creştere cu peste 5 procente faţă de acelaşi interval al anului trecut.