Factura verde e piperată. Cât ne va costa combaterea schimbărilor climatice

Data actualizării: Data publicării:
Heart Earth World Globe Stethoscope Health Concept
FOTO: Getty Images

Combaterea schimbărilor climatice și reducerea amprentei de carbon va costa companiile 2.500 de miliarde de dolari. E o sumă uriașă, concentrată mult în Europa, acolo unde sunt și cele mai ambițioase planuri. Toate reprezintă costuri care mai devreme sau mai târziu vor ajunge la consumator.

Combaterea efectelor provocate de schimbările climatice va costa companiile din întreaga lume mii de miliarde de dolari. Studiile arată că aproape toate sectoarele vor fi afectate financiar, însă analiștii atrag atenția că puține sunt companiile care sunt pe deplin pregătite pentru valul de reglementări care urmează să vină peste ele.

Având în vedere că Organizația Națiunilor Unite a avertizat recent că perspectivele climatice sunt sumbre, riscul final al companiilor care nu sunt pregătite să adopte toate măsurile impuse de autorități este pierderea completă a business-ului.

Analiștii spun că tranziția către o economie neutră poate avea succes doar dacă industriile afectate nu vor fi supraîmpovărate, iar schimbările vor fi gestionate activ de ambele părți - autorități și companii.

Factura pentru companiile din întreaga lume se ridică la aproape 2.500 de miliarde de dolari în următorii zece ani, estimează asigurătorul german Allianz, citat de Bloomberg. Grupul german a analizat cele mai importante măsuri privind lupta împotriva schimbărilor climatice adoptate sau propuse până în prezent la nivel global, iar concluzia este că aproape toate sectoarele de activitate vor fi afectate financiar.

Industriile cel mai puternic afectate

Sectorul energetic va fi cel mai puternic lovit. Estimările arată că se va confrunta cu cheltuieli suplimentare de peste 900 de miliarde de dolari. Urmează industria chimică, unde impactul va fi de aproape 500 de miliarde de dolari, o sumă similară cu cea pe care trebuie să o pregătească și industria de celuloză și hârtie.

Metalurgia ar urma să aibă la rândul său un cost suplimentar de 300 de miliarde de dolari pentru a putea combate efectele schimbărilor climatice, în timp ce industria auto va fi nevoită să pune deoparte aproximativ 165 de miliarde de dolari pentru a reduce din emisiile de dioxid de carbon.

Companiile din transportul aerian și maritim se vor confrunta cu un cost ceva mai mic, de aproximativ 55 de miliarde de dolari.

Organizația Națiunilor Unite atrage însă atenția că dacă includem și o serie de măsuri ce nu pot fi deocamdată cuantificate, precum reducerea limitei de viteză pentru nave, restrângerea și mai mult a plafonului de emisii și reglementările pregătite la nivelul industriei, impactul negativ ar putea fi mult mai mare.

Zielele acestea, reprezentanți din aproape 200 de state s-au reunit la Madrid pentru a discuta măsurile ce urmează a fi implementate în cadrul Acordului de la Paris. Accentul este pus pe reducerea poluării din combustibili fosili, planul fiind ca în următorii 10 ani emisiile să fie reduse cu 55%.

ONU a avertizat că în prezent perspectivele climatice sunt sumbre, iar Parlamentul European a declarat deja urgență climatică și de mediu.

Citiți și: Ecologismul de faţadă al Chinei. Beijingul revine în forță la exploatarea cărbunelui

Costuri combatere schimbări climatice

Sectorul energetic: 911 mld. $

Industria chimică: 484 mld. $

Celuloză și hârtie: 440 mld. $

Metalurgie: 310 mld. $

Industria auto: 165 mld. $

Transport aerian și maritim: 55 mld. $

(sursa: Bloomberg)

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Panică la un spectacol de circ în Italia: leii si tigrii din arenă s-au răzvrătit, iar oamenii au...
Digi FM
Michael Bolton, înconjurat de dragostea familiei, de Crăciun. Imagine rară cu celebrul artist, la un an de...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
Cine sunt starurile care vor juca în următorul film al lui Nolan. Filmările, în toată lumea
Adevarul
Misterioșii regi ai dacilor. Cine au fost căpeteniile care au răspândit faima de temut a războinicilor...
Newsweek
OFICIAL Casa de Pensii recunoaște că va livra pensiile în ianuarie cu 7 zile întârziere. De ce?
Digi FM
Michael Bolton, înconjurat de dragostea familiei, de Crăciun. Noua imagine cu celebrul artist, la un an de...
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
„Crăciunița” Goldie Hawn și zâmbetul ei inconfundabil, în Aspen. Actrița și Kurt Russell au ales și în 2024...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...