La Timişoara se află cea mai mare fabrică din România, care produce sisteme şi corpuri de iluminat. Concurenţa străină i-a tăiat treptat, treptat din profit, iar clădirile vechi de aproape o sută de ani au devenit tot mai greu de întreţinut. Mutarea într-un sediu nou la periferie a fost o soluţie pentru menţinerea pe piaţă.
„Din necesitatea de a supravieţui, ca firmă, şi de a asigura continuitatea firmei. Fără un sediu nou, dotat cu tehnologii moderne, sfârşitul ar fi fost inevitabil”, a explicat Gheorghe Cocian, director general al fabricii.
În halele şi laboratoarele proaspăt inaugurate într-un parc industrial lucrează aproape o mie de lucrători. Conducerea are planuri pentru angajarea altor trei sute de oameni. Fabrica produce lămpi şi faruri pentru uzinele Dacia Renault şi Volkswagen.
Noul sediu al fabricii se întinde pe 80.000 de metri pătrați şi reprezintă o investiţie de peste 50 de milioane de euro.
Odată cu mutarea producţiei rămân libere șapte hectare de teren situate foarte aproape de centrul oraşului.
Şi o mare fabrică de confecţii şi-a mutat atelierele la periferia oraşului. Pe terenul rămas liber, 15.000 de metri pătraţi, s-a ridicat un modern complex de birouri.
„Posibilitățile pieței timișorene de absorbi o anumită cantitate de spații de birouri este limitată an de an și atunci am vrut din start să facem un proiect etapizat. Mutarea vechilor fabrici din centrul oraşului rămâne o afacere bună, chiar preţurile au mai scăzut. Acum, un metru pătrat de teren în Timişoara se vinde, în medie, cu un preţ între 18 şi 500 de euro.