Puţine sunt magazinele din România unde primeşti bon fiscal la cumpărăturile.
Guvernul vrea să scoată la suprafaţă banii încasaţi la negru prin aplicarea unui TVA de 9%, dar nu se va întâmpla imediat.
„O reducere a TVA nu înseamnă o reducere a preţului la pâine şi nicio conformare voluntară, putem să avem supriza ca şi în cazul în care TVA este 9%, evaziunea se va menţine la un nivel ridicat”, susţine analistul financiar Emilian Duca.
Cota redusă de TVA va fi plătită atât de producători, brutari, cât şi de consumatori. Statul nu va mai rambursa diferenţa de 15 procente aşa cum stabilea iniţial proiectul, deoarece măsura ar fi considerată drept ajutor de stat. Controalele rămân unica soluţie prin care se verifică dacă firmele intră în legalitate.
„În primele luni de la aplicarea proiectului, sigur că nu toate trec să lucreze cu bon fiscal, în condiţiile acestea, vărsămintele sunt ceva mai mici”, spune Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie.
La rândul său, analistul financiar Emilian Duca arată că „dacă nu există şi o nuieluşă va fi destul de greu să îi convingi să treacă la legalitate”.
Nici preţul pâinii nu se va reduce prea repede.
Prin această reducere a taxei, unii producători şi comercianţi ar putea vor urmări să îşi recupereze o parte din pierderile înregistrate. Pentru moment, statul nu are un sfert de miliard de lei care să acopere pierderile la buget, dacă decizia s-ar aplica de la 1 iulie. Cum volumul încasărilor nu a fost cel urmărit, măsura e amânată până se face rectificarea bugetară. Patronatele din sector estimează un plus de 35 de milioane de lei la buget, prin reducerea TVA la pâine.