Țintă ambițioasă de energie verde stabilită pentru 2030

Data actualizării: Data publicării:
panouri solare

România îşi va asuma o ţintă de energie regenerabilă în jurul valorii de 35% pentru anul 2030, însă producţia de energie verde în noile capacităţi nu ar mai trebui subvenţionată.



"Vorbim de creşterea cotei de resurse regenerabile în mixul energetic al României, în funcţie de ţinta pe care şi-o va asuma România pentru anul 2030. Să ştiţi că există negocieri destul de dure şi poate ţinta nu va fi chiar 35% (cum a decis Parlamentul European - n.r.), dar cu certitudine va fi pe lângă această valoare", a spus miercuri Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, informează Agerpres.ro.

În opinia sa, tehnologiile de generare a energiei verzi, în special în sectorul energiei eoliene, au evoluat foarte mult în ultima perioadă, astfel că acestea pot să reziste în piaţă şi fără subvenţii.

"Resursele regenerabile de energie trebuie definite ca o opţiune deja luată, ca o necesitate pentru care omenirea a optat, iar Uniunea Europeană este lider în promovare, iar noi ca stat membru ne conformăm. Trebuie privită ca o energie scumpă, acesta este adevărul, dar necesară. Cu un aport foarte bun şi în această iarnă. Dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem deschis că, pe lângă aceste beneficii, sursele regenerabile aduc o mare problemă cu care ne confruntăm: dezechilibrul. Ele trebuie gestionate şi abordate diferit pe viitor. Mie mi-e clar că această tehnologie a evoluat foarte mult, mai ales în zona eolienelor. E clar că orice abordare de schemă de sprijin nu mai are atâta susţinere. Ele pot să stea în piaţă (fără subvenţii - n.r.). Tehnologia a evoluat foarte mult şi, ca atare, pot să stea singure. De asemenea, vom avea şi primele rezultate ale evaluării duratei de viaţă şi vom vedea cum se realizează primele programe de mentenanţă şi ce rezultă: situaţii negre, în sensul că se renunţă şi se pune alta în loc, sau efectiv se configurează un program de mentenanţă coerent, pe durată lungă. Subliniez încă o dată că energia regenerabilă trebuie să stea singură în piaţă, întrucât poate", a susţinut Vişan.

Parlamentul European a aprobat în luna ianuarie Directiva privind promovarea surselor regenerabile de energie, potrivit căreia ţările membre trebuie să ajungă, până în anul 2030, la o ţintă de 35% din consum care să provină din surse regenerabile. Iniţial, Comisia Europeană propusese un target de 27%.

În următoarea perioadă vor exista negocieri privind ţinta pe care şi-o va asuma fiecare stat, însă această ţintă nu poate să difere cu mai mult de 10% faţă de cea votată de Parlamentul European, adică nu va fi mai mică de 31,5%.

România are un target de energie regenerabilă de 24% pentru anul 2020, pe care l-a atins deja încă din anul 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum se conduce corect o mașină diesel. Turația ideală pentru a proteja motorul și transmisia
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”