Rusia a rămas cel mai mare furnizor de petrol al Chinei pentru a doua lună la rând în iunie, pe măsură ce Beijingul reduce tot mai mult importurile de țiței din Arabia Saudită în favoarea petrolului rusesc mai ieftin, informează Reuters.
Petrolul rusesc importat de China atât prin conducta East Siberia Pacific Ocean, cât și cu navele petroliere care pleacă din porturile Rusiei europene și din cele ale Orientului Îndepărtat rusesc, a ajuns la 7,3 milioane de tone – o creștere de aproape 10% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Livrările de petrol din luna iunie (1,77 milioane de barili pe zi) au fost mai scăzute decât cele din luna mai (aproape 2 milioane de barili pe zi), atunci când s-a stabilit și un nou record.
China a importat puțin peste 5 milioane de tone de petrol saudit, echivalentul a 1,23 de milioane de barili pe zi, față de cele 1,84 de milioane de barili pe zi livrate în luna mai – o scădere de 30% față de luna iunie a anului trecut.
Cu toate că totalul de petrol importat de China din Rusia a crescut cu 4% față de anul trecut, iar importurile din Arabia Saudită au scăzut cu 1%, cantitatea efectivă livrată de saudiți este ceva mai mare decât cea cumpărată de la ruși: 43,3 de milioane de tone, față de 41,3.
Importurile de țiței ale Chinei au continuat să scadă, per total, și se apropie de cel mai redus nivel din ultimii patru ani, din cauza măsurilor stricte de combatere a coronavirusului care au dus la o scădere drastică a consumului.
China importă petrol din Iran, dar se ferește de Venezula de frica sancțiunilor americane
Creșterea importurilor din Rusia nu i-a afectat doar pe saudiți, ci și alte țări din care chinezii se aprovizionau cu petrol, precum Angola și Brazilia.
China a importat luna trecută și 260.000 de tone de țiței iranian, acesta fiind al patrulea transport din Iran din luna decembrie a anului trecut. Petrolul cumpărat din Iran reprezintă cam 7% din totalul de importuri de țiței ale Chinei și este în mare competiție cu petrolul rusesc.
Autoritățile vamale chineze au raportat 0 importuri de petrol din Venezuela. Firmele de stat petroliere s-au ferit să cumpere din țara sud-americană încă din 2019 de frică să nu încalce sancțiunile impuse de Washington asupra Caracasului.
Importul de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia a ajuns la peste 520.000 de tone, al doilea cel mai mare volum importat lunar de China de la începutul anului 2021.
În acest an, volumul de GNL rusesc cu care s-a aprovizionat Beijingul este cu aproape 30% mai mare decât anul trecut, în condițiile în care importurile de GNL ale Chinei au scăzut per total cu 21%.
Editor : Raul Nețoiu