Ministrul Energiei a transmis, miercuri seară, că salută" decizia Consiliului General al Capitalei de a începe procedurile de intrare în insolvenţă a Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET). De asemenea, ministrul Victor Grigorescu a anunțat că ELCEN analizează cele mai bune soluţii pentru a continua „în termeni corecţi” relaţia comercială cu RADET şi pentru a se proteja de efectele insolvenţei, relatează News.ro.
„Salut decizia Consiliului General al Capitalei şi sper ca o posibilă intrare în insolvenţă a RADET să permită regiei să se restructureze, să îşi gestioneze mai bine banii şi să plătească facturile la zi”, a spus Grigorescu.
Ministrul Energiei a atras atenția că insolvenţa înseamnă, în primul rând, plata facturilor la zi.
„Măsurile de restructurare nu sunt o scuză pentru neplată şi mă bucur că am agreat în săptămânile anterioare, împreună cu primarul general al Capitalei, necesitatea plăţii facturilor curente. Această responsabilitate revine autorităţilor locale şi mă aştept s-o îndeplinească. Sper că acest lucru este bine înţeles de toată lumea”, a menţionat Grigorescu.
Potrivit ministrului, plăţile către Elcen nu sunt un moft, ci o necesitate absolută pentru a plăti furnizorii la timp şi pentru a produce apă caldă şi căldură pentru populaţie.
Consilierii generali ai Capitalei au decis, miercuri, începerea procedurilor de intrare în insolvenţă a RADET. Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Sorin Chiriţă, a declarat că joi CA va lua act de decizia CGMB, după care va înainta Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în insolvenţă a regiei de termoficare.
RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).