Consiliul General al Muncipiului București a aprobat intrarea în insolvență a Regiei de Distribuție a Energiei Termice din Bucureşti (RADET). Decizia finală va fi luată de instanța de judecată. Președinte Consiliului de Administrație al RADET, Sorin Chiriță, a explicat că va lua act act de decizia CGMB, după care va înainta Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în insolvenţă.
Consilierii generali ai Capitalei au adoptat, miercuri, un proiect de hotărâre care prevede mandatarea Consiliului de Administraţie (CA) al RADET pentru a lua „toate măsurile tehnice, juridice şi economice necesare pentru asigurarea continuităţii activităţii RADET, în vederea garantării livrării agentului termic pentru populaţie şi pentru instituţiile racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică".
La acest proiect, consilierii şi un amendament, care prevede începerea procedurilor de intrare în insolvenţă a RADET. Amendamentul a fost votat cu 28 de voturi „pentru", din partea consilierilor PSD şi ALDE.
Sorin Chiriță: Insolvenţa înseamnă reorganizare
Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Sorin Chiriţă, a precizat că joi Consiliul de Administrație” va lua act de decizia CGMB, după care va înainta Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în insolvenţă a regiei de termoficare, scrie News.ro.
„Ceea ce s-a întâmplat azi a fost o hotătâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, prin care ne mandatează pentru iniţierea procedurii de insolvenţă a regiei. Practic, ne punem sub protecţia Tribunalului. Noi doar am prezentat CGMB situaţia gravă în care ne aflăm. Avem o datorie de 3,9 miliarde de lei către ELCEN. Nu avem posibilitatea fizică să o plătim, iar Consiliul General a luat această decizie”, a spus Chiriţă.
Sorin Ghiriță a declarat că insolvența este doar o „formă de protecție” a Regiei.
„Insolvenţa este doar o formă de protecţie sub autoritatea tribunalului. Judecătorul va veghea la buna administrare a acestei regii. Insolvenţa îngheaţă penalităţile. Nu vor mai curge penalităţi şi va asigura continuitatea serviciului şi pentru această iarnă, şi pentru iarna viitoare. Vorbim de o reorganizare, nu de falimentare. Avem pe umeri milioane de oameni care sunt racordaţi. Nu putem sta cu mâinile în sân. Preferăm să ne încetăm mandatul.După declararea insolvenţei, administratorul judiciar va prelua conducerea acestei regii", a declarat președintele Consiliului de Administrație al RADET.
RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).
Gabriela Firea, dă asigurări: Nu se pune problema disponibilizărilor
Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că măsura intrării în insolvență trebuia luată mai de mult. De asemenea, ea i-a asigurat pe angajații regiei că nu vor fi dați afară.
„Am intrat în legalitate. Această măsura trebuia luată cu mult timp înainte. În momentul în care contul RADET a fost poprit de ElCEN. Trebuia declarată procedura de insolvență cu mai mult timp înainte. Nu se pune problema disponibilizărilor, nu se va intra în șomaj. Este o metodă de a salva și a restructura această regie care ani de zile a fost condusă de manageri PNL. Insolvență nu înseamnă închidere sau faliment. Trăim un moment istoric”, a spus primarul Capitalei.