Programul "Casa Verde" se modifică. În loc de panouri solare, statul va da bani pentru sisteme fotovoltaice. Bugetul proiectului aflat în dezbatere publică este de 120 de milioane de euro , iar reprezentanţii Fondului pentru Mediu estimează că din luna noiembrie, programul va fi pus în aplicare.
Românii care vor să îşi monteze panouri fotovoltaice vor putea primi de la stat 20.000 de lei.
Cornel Brezuică, preşedinte AFM: „Este cumva o diversificare a programului pe care AFM l-a implementat 5 ani la rând, proiectul Casa Verde, nu ne mai adresăm cetăţenilor care produc energie termică, mergem pe instalaţii care produc energie electrică din resurse regenerabile. Bugetul este destul de generos, este la nivel de 120 de milioane de euro”.
Panourile fotovoltaice captează energia solară şi o transformă în energie electrică.
George Munteanu - reprezentat firmă: „Un astfel de sistem poate acoperi în proporţie de 80 la sută consumul unei locuinţe. Dacă vorbim de un sistem hibrid şi cu baterii, atunci acoperirea va fi de sută la sută.”
Cei care deţin astfel de instalaţii vor putea deveni şi producători de energie.
Cornel Brezuică - preşedinte AFM: „În situaţia în care producţia de energie e mai mare decât consumul, poate fi livrată în reţeaua naţională de distribuţie. Pentru energia livrată, furnizorul de energie electrică va achita pers fizice o sumă pt fiecare kw”.
Înainte, statul sprijinea achiziţia de panouri solare.
Corneliu Bodea - preşedinte Asociaţia Centrul Român al Energiei: „Prin adoptarea acestei legislaţii, România se aliniază tendinţei generale din Uniunea Europeană şi, în general, de pe glob, în legătură cu adoptarea tehnologiilor de producere a energiei din surse regenerabile”.
Reprezentanţii Fondului pentru Mediu estimează că programul se va deschide în luna noiembrie.
FOTO: Getty Images