Petroliştii au bătut palma pentru creşterea preţurilor

Data publicării:
Coast Guard Attempts Burning Off Oil Leaking From Sunken Rig
Foto: Gulliver/GettyImages

Surpriză din partea petroliştilor lumii. Când toată lumea aştepta un eşec al reununii OPEC, cartelul a reuşit să se pună de acord pe un plan de reducere a producţiei. Surpriza este însă mică- e nevoie de multă atenţie pentru a o băga de seamă. În cel mai bun caz, dacă se respectă cu totul planul, atunci s-ar putea produce o reducere cu 2% a livrărilor. Ar însemna o scădere de maximum 700.000 de barili pe zi, în scenariul ideal, în condiţiile în care supraoferta în primul semestru din acest an a fost de 800.000 pe zi.

Pentru un efect mai important, ar fi nevoie si de coordonarea cu alți producători, cum ar fi Rusia. Şi mai sunt semne de întrebare dacă fiecare dintre ţările OPEC va livra fix cât e stabilit. Sunt o grămadă de factori adverşi. Şi asta se vede şi în cotaţiile petrolului.

După decizia OPEC, cotaţiile au sărit cu 6% dintr-o dată, până la 49 de dolari pe baril la Londra, după care au revenit. Dincolo de emoţia de moment, jucătorii şi-au dat seama că va fi un plan greu de pus în aplicare.

Însă chiar şi creşterea iniţială e din zona decenţei până la urmă. A fost la 50 de dolari şi la început de an, şi cam toată perioada mai-iulie a stat peste acest prag. Deci nu sunt mari surprize.

Chiar şi această idee a unei scăderi a producţiei e cu dus şi-ntors. Depinde de referinţă. E scădere faţă de contextul actual când se pompează. E însă creştere faţă de perioada în care OPEC avea stabilite cote, până acum vreo doi ani.

Membrii OPEC s-au înțeles să reducă producția pentru prima oară în ultimii opt ani. Petrolul ieftin le-a făcut finanțele țăndări până-n punctul în care saudiții sunt aproape de un deficit bugetar de 13,5% iar venezuelenii văd cum regimul lui Maduro se cutremură.

Pentru a scumpi petrolul, producția cartelului ar urma să scadă, un țel atât de important pentru saudiți încât oferă concesii majore celui mai mare rival, atât din cartel cât și din regiunea sa.

Riadul a acceptat ca Iranul, cu care se războiește prin intermediari atât în Siria cât și în Yemen, să nu taie producția. Pasul înapoi însă s-ar putea să nu fie de ajuns fiindcă acordul OPEC depinde și de producătorii din afara cartelului.

„Am cerut acestui comitet să se coordoneze cu producători cheie din afara OPEC pentru a avea un acord colectiv. Trebuie să accelerăm reechilibrarea pieței împărțind povara tăierii producției atât în interiorul OPEC cât și în afara să, cu țări cheie care au arătat că vor să coopereze”, a spus Mohammed Bin Saleh al-Sada, ministrul Energiei din Qatar.

În timp ce membrii OPEC conveneau să mai închidă robinetul, Rusia a ajuns în septembrie să spargă toate recordurile de producție ale erei post-sovietice. Chiar daca Moscova a fost cea care a cerut un acord pentru a îngheța producția, ea a fost cea care merge cel mai tare.

În America, sondele de țiței de șist reintră în circuit în cel mai rapid ritm din ultimii doi ani, iar o eventuală urcare a cotațiilor va accelera și mai tare tendința. Piața, în toată dimensiunea sa, ar putea să contrabalaneseze o eventuală reducere a producției OPEC. Carea însă nu e sigură, în ciuda înțelegerii de acum.

Cartelul se va întruni în noiembrie pentru a vedea exact cu cât trebuie să taie fiecare țară producția iar șansele unei noi lupte sunt uriașe. La fel și ale unui real eșec. Goldman Sachs estimează că un acord respectat ar scumpi petrolul cu 10 dolari pe baril însă e sceptică că se vor ține de cotele de tăiere a producției. Iar scumpirea de 10 dolari ar veni pe un termen mai lung.

Și, chiar dacă se ajunge la un punct comun, tot e prea puțin. S-ar tăia maximum 2% din producția OPEC, care e uriașă în momentul de față. Ar fi doar o picătură într-un ocean.

Agenția Internațională a Energiei calculează că plafonarea la 33 de milioane de barili pe zi nu ar fi de ajuns pentru a aduce oferta în linie cu cererea până la mijlocul anului viitor. Peste toate mai trebuie pusă o constatare. Chiar din în vremurile în care piața mergea bine și existau cote stabilite în OPEC, țările membre mai ciupeau puțin cu livrări peste ce era stabilit, ca să încaseze mai mult. Iar obiceiurile vechi nu mor repede, mai ales în timpuri de restriște.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 21 noiembrie
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...