Neînțelegeri PSD-ALDE-UDMR | Legea offshore, retrimisă la comisii. Iancu (PSD): „Încercare de sabotare”

Data actualizării: Data publicării:
platforma pentru extragerea gazelor din marea neagra
Foto: GettyImages

Legea offshore a fost retrimisă la comisii. Decizia a fost luată în urma neînțelegerilor apărute între aleșii PSD, ALDE și UDMR. Deputatul Iulian Iancu, șeful Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților a declarat la Digi24 că ceea ce s-a întâmplat ieri a fost practic o sabotare a lucrărilor din comisie. 

Proiectul legii offshore a fost retrimis la comisii de plenul Camerei Deputaților și pentru că UDMR și-a schimbat la 180 de grade poziția față de ieri și a refuzat să o discute și să o voteze în plen. 

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut miercuri retrimiterea în comisii a Legii offshore, în condiţiile în care ALDE a acuzat lipsa unei dezbateri reale, iar ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a subliniat că trebuie stabilită o formulă de calcul care să permită ambelor părţi să fie cointeresate.

Senatul a adoptat, în urmă cu o săptămână, în calitate de primă cameră sesizată, Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră. Actul normativ fusese trimis la reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis.

Marţi, a avut loc şedinţa comisiilor pentru buget, industrii şi administraţie în care s-a discutat raportul final pe Legea offshore. Şedinţa a fost tensionată, în condiţiile în care deputaţii au acuzat că au primit prea târziu amendamentele discutate. 

Miercuri, UDMR a cerut retrimiterea în comisii a legii, deşi, marţi, votase favorabil amendamentele propuse de PSD, amendamente considerate nefavorabile pentru derularea investiţiilor. Totodată, ALDE a acuzat, din nou, lipsa unei dezbateri reale.

Teodorovici a subliniat că trebuie găsită o formulă de calcul, în ceea ce priveşte modul de impozitare, care să convină părţilor implicate în dezbateri.

„Vreau să prezint calculele mele colegilor din comisiile respective şi, după aceea, vom lua o decizie. Formula care se va vota, într-un final, la Camera Deputaţilor, trebuie să fie o formulă care să permită ambelor părţi să fie cointeresate”, a spus Teodorovici.

Cum a dat ALDE peste cap calculele PSD

Andrei Gerea, vicepreşedinte ALDE şi fost ministru al Economiei, a criticat marţi decizia PSD de a modifica fără consultări legea offshore.

El a criticat amendamentele depuse de PSD în Comisia pentru industrii: „Cu modificările de azi, cineva nu dorește ca exploatarea gazelor din Marea Neagră să înceapă și se dorește practic continuarea importurilor de gaze din Rusia. Practic noi închidem, nu mai dăm nici o șansă exploatării din Marea Neagră”.

Totodată, el l-a criticat pe Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii pe motiv că modificările făcute azi cresc fiscalitatea: „La Comisia de Industrii există o altă miză”.

Deputaţii ALDE au părăsit marți dezbaterile din comisiile de specialitate pe legea offshore, liderul deputaţilor ALDE, Varujan Vosganian, argumentând că această dezbatere este „o improvizaţie”, deoarece nu există o evaluare a impactului bugetar, o evaluare clară a resurselor şi nici un punct de vedere al Guvernului.

Acuzaţiile lansate de Iulian Iancu

Iulian Iancu, deputat PSD: Un proiect atât de important, propun ca dezbaterile noastre din această săptămână să fie făcute în fața camerelor, ce s-a întâmplat ieri a fost o încercare de sabotare. În timpul dezbaterilor au încercat blocarea fără argumente, toți cei care au invocat că sunt nereguli, nu au avut niciun amendament. Amendamentele se refereau la contractele subsecvente și la aplicarea impozitului, de asemeni fusese luat în calcul. Această lege este extrem de favorabilă României, este prima dată când se realizează un echilibru perfect între statul român și furnizori. Când suntem în echilibru perfect, nu îi convine, propun pentru a fi limpede în fața țării ca fiecare subiect sensibil să fie făcut în fața țării, se va vedea cine este dornic să ducă la bun sfarsit, Romania nu are voie să nu se extindă.

Alina Manolache, jurnalist Digi24: Gerea spunea că se încearcă păstrarea importurilor din Rusia.

Iulian Iancu, deputat PSD: Când ne lipsesc argumentele, folosim această marotă, să vină cu acele argumente să vedem cine ia apărarea României și cine vrea ca aceste investiții să fie realizate. Să convingem România că atitudinea a fost în favoarea României. Cum facem asta? Arătând cifrele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri