Video Expert în energie: Ar trebui să ne ținem nervii tari în această perioadă. Jocul Gazprom nu poate ține mult, n-are unde înmagazina gaze

Data publicării:
semn de interzis in mijlocul caruia scrie gazprom pe fondul unor drapele ale germaniei si rusiei cuprinse de flacari
Gazprom a anunțat că întrerupe livrările de gaz către Germania pentru 10 zile, un anunț perceput de experți ca un șantaj Foto: Profimedia Images

Jocul pe care îl face Gazprom, întrerupând, sub diverse pretexte, livrările spre Europa, pentru a crea panică și o eventuală creștere a prețurilor, nu poate dura mult, pentru că Rusia pur și simplu nu mai are unde să-și înmagazineze gazele, în condițiile în care 75 la sută din exporturile sale sunt spre Europa. Ar trebui „să ne ținem nervii tari” în această perioadă și să nu reacționăm emoțional la anunțurile Moscovei, spune expertul în energie Otilia Nuțu.

Europa este îngrjorată după ce Gazprom a anunțat că închide conducta Nord Stream 1 pentru lucrări de întreținere. Este cea mai mare conductă care transportă gazul rusesc către Germania. Fluxurile vor fi oprite, teoretic, timp de zece zile, până în data de 21 iulie, însă guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina. Astfel, ar da peste cap planurile occidentalilor de umplere a depozitelor pentru iarnă și ar accentua o criză a gazelor.

Germania nu este singura țară care își face griji privind livrările de gaze naturale din Rusia. Vecinii francezi sunt la fel de preocupați de situație, convinși că era gazului rusesc pentru Europa apune rapid. Austria și Italia au anunțat deja, luni, scăderi masive ale livrărilor de gaze, mult sub ceea cea ar fi trebuit să primească. 

„Eu cred că ar trebui să ne ținem nervii tari în această perioadă, pentru că Gazprom face ce face începând cu toamna trecută și problema lor este faptul că nu va putea să mențină pe termen lung această abordare, adică această amenințare cu tăierea gazului în mod selectiv, de astăzi pe mâine, sub diverse pretexte. Cu siguranță că această lucrare de întreținere n-ar fi trebuit să pună nicio problemă și mai ales repararea acelei turbine, atâta vreme cât există și alte rute de transport pentru acest gaz. Exact aceeași cantitate de gaz ar fi putut să fie transportată prin rutele mai vechi, prin Ucraina. Deci, este un joc pe care îl face Gazprom”, spune Otilia Nuțu.

Miza jocului Gazprom - creșterea prețului pe piața spot a gazului

„Problema Gazprom este că nu poate continua totuși acest joc pe termen nelimitat și asta din cauză că ei au o producție care este relativ constantă și nu pot exporta mai mult decât o fac deja în alte părți, spre Turcia, spre China, gaz lichefiat spre alte țări din Asia, nu pot înmagazina mai mult decât o fac deja. Anul trecut, în momentul în care au redus foarte mult livrările către Europa, practic și-au atins maximum de capacitate de înmagazinare și iarna trecută, fiind și una foarte ușoară, depozitele erau aproape pline. Deci, acest joc nu poate să continue la infinit”, a explicat luni, la Digi24, expertul în energie. „Acesta este și motivul pentru care acel embargo pe gaz ar fi fost într-adevăr o lovitură devastatoare pentru Gazprom”, a adăugat Otilia Nuțu.

Ce face Gazprom în acest moment este să joace cu niște cantități relativ mici de gaz, comparativ cu exporturile totale către Europa, care anul trecut au fost în jur de 150 de miliarde de metri cubi, iar anul acesta vor fi probabil mai puține, poate 120-130 (de miliarde de metri cubi). Însă cantitățile pe care Gazprom le manipulează în aceste zile sunt de 1-2-3 miliarde de metri cubi, cărora capacitățile de magazinare existente le poate face față, a arătat Otilia Nuțu.

„Ce mai face Gazprom în acest moment este să miște foarte rapid prețurile din piața spot. De fiecare dată când apare un anunț că s-a întrerupt câteva zile o furnizare de gaze către una dintre țări, prețurile din piețele spot explodează și trag după ele și prețurile din celelalte contracte pe care le are Gazprom în acest moment, care sunt legate și ele de prețurile spot. Deci, ăsta este jocul și noi ar trebui să ne menținem nervii tari”, a subliniat Otilia Nuțu.

UE are la îndemână o pârghie mai puternică decât șantajul Gazprom

Pentru a contracara astfel de jocuri ale Gazprom, lucrul care trebuie făcut de urgență - și se discută deja de câteva luni despre asta - este ca Uniunea Europeană să impună un plafon de preț pentru gazul rusesc, „să zicem, la nivelul anului 2019, dacă nu chiar 2020”, și în același timp să facă un mecanism de solidaritate foarte puternic între statele membre, pentru că atunci UE ar funcționa ca un singur cumpărător pentru tot gazul rusesc și ar putea să impună Gazpromului niște condiții cu o pârghie mult mai puternică decât o are Gazprom față de noi, arată Otilia Nuțu. „Singura problemă pe care o văd este faptul că lumea intră în panică în mod individual și atunci sigur că lucrurile capătă acest aspect haotic pe care îl vedem, dar noi avem pârghia cea mai puternică în acest moment”, a punctat expertul în energie.

Unii oficiali din Germania și Franța au apărut în spațiul public și au început să vorbească despre acel „scenariu de coșmar”, în care rușii ar închide definitiv robinetul de gaze către țările lor. Otilia Nuțu a fost întrebată dacă astfel de demersuri sunt înțelepte. „Șantajul cu siguranță că există și sigur că ei au o responsabilitate față de propriul public să spună care ar fi situația cea mai proastă. Însă cred că în acest moment ar trebui să fie o discuție la nivelul Comisiei Europene, să se accelereze acea măsură pe care ei de fapt o caută încă din luna mai. Comisia Europeană investighează tocmai această posibilitate de a plafona prețul la gaz și de a acționa exclusiv ca un singur partener al Gazprom pentru toate statele membre și pentru contractele
noi, dar și pentru contractele pe care le avem acum. Acesta ar trebui să fie lucrul pe care ar trebui să ne concentrăm zilele acestea, pentru că realmente avem această pârghie, care este mult mai puternică decât o are Gazprom”, a insistat expertul în energie.

„Gazprom nu are alternative decât să ne dea nouă gaze, dacă suntem un consumator, unul singur, având în vedere că ei practic depind cu 30 la sută din producție de piața europeană, iar 75 la sută din exporturile Gazprom sunt către Europa. Chiar dacă au început să exporte și în alte părți, totuși, noi suntem cea mai mare halcă din exporturile pe care le are Gazprom. Deci, asta cred că este miza cea mai mare: să rămânem raționali și să vedem exact ce trebuie făcut, iar Comisia să investigheze mai repede care sunt opțiunile legale pentru a impune acest plafon de preț și pentru a acționa ca un cumpărător unitar și pentru cantitățile actuale, și pentru cele din contractele noi”, a conchis Otilia Nuțu.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...