Gazprom oprește astăzi livrările de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1, principalul gazoduct care transportă gazele rusești până în Germania. Motivul oficial al sistării gazelor îl reprezintă „lucrările de mentenanță”, programate a avea loc timp de zece zile, în perioada 11-21 iulie. Guvernele și companiile europene sunt îngrijorate că oprirea ar putea dura însă mai mult, din cauza războiului din Ucraina, informează Reuters.
Prin Nord Stream 1 sunt transportate anual, pe sub Marea Baltică, 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia până în Germania.
Luna trecută, Rusia a redus cu 40% livrările de gaze către Germania prin Nord Stream invocând lipsa compresoarelor de la Siemens necesare asigurării unui volum de 167 de milioane de metri cub de gaz pe zi.
„Canada va acorda Siemens Canada un permis revocabil şi de o durată limitată pentru a permite revenirea în Germania a turbinelor Nord Stream 1 reparate, ceea ce va sprijini capacitatea Europei de a avea acces la energie fiabilă şi accesibilă în timp ce continuă tranziţia de la petrolul şi gazul ruseşti”, a declarat ministrul canadian al resurselor naturale, Jonathan Wilkinson,
„În lipsa unei aprovizionări necesare cu gaz natural, economia germană va suferi dificultăţi foarte importante şi germanii înşişi riscă să nu îşi poată încălzi locuinţele la apropierea iernii”, a explicat ministrul canadian.
Gazprom Export a cerut clienţilor europeni să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Gazprom a oprit deja, din această cauză, livrările de gaze naturale în Polonia, Bulgaria, Finlanda şi Ţările de Jos.
Germania ar putea intra în recesiune din cauza sistării de gaze rusești
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck a avertizat că țara sa trebuie să ia în calcul posibilitatea ca Rusia să oprească gazele prin Nord Stream1 pentru o perioadă mai îndelungată decât cea anunțată oficial, de 10 zile.
„Judecând după tiparul pe care deja îl vedem, nu m-ar suprinde să aflăm că va fi descoperită o nouă problemă tehnică minoră, motiv pentru care ei (rușii) nu pot deschide robinetul”, a spus Habeck.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Pesckov, a respins acuzațiile conform cărora Rusia recurge la șantajul energetic la adresa europenilor și a spus că operațiunile de mentenanță sunt un „eveniment programat și obișnuit” și că astfel de reparații nu sunt „inventate”.
Germania ar putea intra în recesiune în cazul în care Rusia ar sista complet livrările de gaze. Mai multe industrii germane s-ar putea prăbuși complet din această cauză. Peste 5,6 milioane de locuri de muncă ar putea fi afectate. Germania a trecut deja la „nivelul de alarmă” al planului de urgență pentru gazele naturale. Economia germană ar putea înregistra pierderi de 193 de miliarde de euro în a doua jumătate a anului 2022, informează Reuters.
Franța: „Haideți să ne pregătim pentru oprirea livărilor de gaze rusești”
Companiile franceze mari consumatoare de energie au decis să îşi accelereze planurile de rezervă şi să îşi convertească boilerele pe gaze pentru a putea funcţiona pe petrol, în ideea de a evita o criză care ar putea apărea în eventualitatea unor noi reduceri ale livrărilor de gaze ruseşti care ar conduce la întreruperi în aprovizionarea cu electricitate, transmite Reuters.
„Ceea ce am făcut noi este să ne convertim boilerele astfel încât să poată funcţiona fie cu gaze fie cu petrol şi să putem chiar face trecerea la cărbune dacă vom fi nevoiţi”, a declarat Florent Menegaux, directorul Michelin, unul dintre cei mai mari producători mondiali de anvelope. „Obiectivul este acela de a evita situaţia în care să fim nevoiţi să oprim uzina în cazul în care va fi întreruptă furnizarea de electricitate”, a adăugat Florent Menegaux, apreciind că o un deficit de gaze naturale în Europa este posibil iar petrolul va fi o alternativă.
În întreaga Europă, companiile au recurs la combustibili mai poluanţi decât gazele în condiţiile în care au dat prioritate costurilor provocate de întreruperea activităţii şi creşterii costurilor la energie faţă de obiectivele mai îndelungate precum trecerea la combustibili fără emisii de carbon, informează Agerpres.
Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, le-a spus directorilor de companii prezenţi că ar fi iresponsabil din partea lor să nu se pregătească pentru posibile întreruperi în aprovizionarea cu energie.
„Haideţi să ne pregătim pentru oprirea livrărilor de gaze ruseşti. Astăzi, acesta este cel mai probabil scenariu”, a spus Bruno Le Maire.
Franţa se bazează pe energia nucleară pentru aproximativ 70% din producţia de electricitate, ceea ce înseamnă că are o dependenţă direct de gazele ruseşti mai mică decât ţara vecină Germania. Cu toate acestea, producătorul de electricitate controlat de stat EDF are probleme în a acoperi necesarul Franţei pentru că multe dintre reactoarele sale sunt oprite, ceea ce pune presiune asupra restului sectorului energetic. În prezent, producţia la 29 dintre cele 56 de reactoare din parcul EDF este oprită pentru inspecţii şi reparaţii.