Chinezii își cumpără rafinărie în România

Data publicării:
Chinese-oil-imports

Discuțiile purtate de China Energy Company Limited (CEFC) pentru controlul unie rafinării în România sunt aproape de final, spune vânzătorul acesteia.

Chinese-oil-imports

Compania KMG International (KMGI), prin care grupul kazah de stat KazMunayGas controlează rafinăria Petromidia, a anunţat joi că negocierile dintre KazMunayGas şi compania chineză China Energy Company Limited (CEFC) pentru vânzarea pachetului de 51% din acţiunile KMG International NV au ajuns în etapa finală.

„De aceea, acordul între KMG NC şi CEFC care atestă angajamentul ferm de a efectua tranzacţia urmează să fie semnat, împreună cu un set de documente, confirmând astfel parteneriatul solid dintre cele două companii”, arată comunicatul companiei, potrivit News.ro.

Activele deţinute şi operaţiunile  desfăşurate de KMGI în Europa şi în regiunea Mării Negre vor servi drept platformă de dezvoltare şi vor viza atât creşterea performanţelor operaţionale şi financiare ale KMGI, cât şi extinderea activităţilor şi operaţiunilor efectuate de către CEFC la nivel internaţional, susţine KMG International.

„Parteneriatul strategic va aduce beneficii pentru KMG NC, CEFC şi KMGI şi va stabili cadrul necesar pentru viitoarele proiecte comune, contribuind la creşterea economică şi socială în zonele în care aceste proiecte vor urma să fie implementate, cele mai multe dintre ele fiind în România”, arată compania.

KazMunayGas este un grup controlat de statul kazah, cu activităţi de explorare, producţie, rafinare şi transport de hidrocarburi din Kazahstan.

Ţara a fost lovită în ultimii ani de scăderea preţului petrolului, care a redus încasările la buget şi i-a făcut pe liderii kazahi să accepte cedarea unor active, spun analiştii. 

CEFC este o companie chineză care are operaţiuni în energie, servicii financiare şi investiţii.

În 27 iulie, KazMunayGas a iniţiat proceduri legale împotriva României, după ce procurorii DIICOT au pus sub sechestru rafinăria Petromidia, întrerupând în acest fel planul de vânzare a unei participaţii de control către o companie chineză.

Conform procedurilor, după ce a înştiinţat Guvernul, compania kahază încearcă o rezolvare pe cale amiabilă, înainte de a ajunge la ICSID.

"Sperăm că această perioadă de trei-şase luni va fi suficientă pentru a găsi împreună o soluţie. Ne exprimăm îngrijorarea faţă de tratamentul aplicat de autorităţile române investiţilor noastre, care sunt protejate de tratatele internaţionale. Au existat consecinţe negative, precum sechestrul, limitarea posibilităţii de a ne dezvolta, acţiuni care, de exemplu, nu ne permit anumite tranzacţii”, a afirmat Zhangulov, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii români de la finalul lunii iulie.

Toţi aceşti factori îi aduc grupului pierderi şi prejudicii, susţine reprezentantul companiei kazahe.

În ultimă instanţă, grupul kazah va cere statului român să plătească prejudiciile aduse grupului în urma acţiunilor sale, a precizat reprezentantul grupului, fără a spune despre ce sumă este vorba.

KazMunayGas şi KMG International, filială înregistrată în Olanda care controleazîă afacerile din România, au transmis autorităţilor române pe 22 iulie o notificare formulată în baza tratatelor privind protejarea investiţiilor (Notice of Investment Dispute), având ca temei prevederile Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului între Guvernul Regatului Ţărilor de Jos şi Guvernul României şi ale Tratatului Cartei Energiei.

Această notificare reprezintă primul pas procedural care ar putea conduce la o dispută de arbitraj între investitor şi statul român. Disputa între grupul KazMunayGas şi statul român în faţa unui tribunal international de arbitraj ar putea face referire la investiţiile KazMunayGas în trei companii care au aparţiut anterior statului: Rompetrol SA (în prezent Oilfield Exploration Business Solutions -OEBS), Vega SA şi Rompetrol Rafinare SA (RRC).

Scrisoarea companiilor KazMunayGas către Guvernul României detaliază indisponibilizarea unor active în valoare totală de peste 2,1 miliarde de dolari şi convingerea companiei că, aparent, autorităţile intenţionează să pună sechestru şi să naţionalizeze active controlate de grupul kazah.

ICSID este cea mai importantă instituţie în ceea ce priveşte arbitrajul în domeniul investiţiilor.

După o perioadă, care este de trei luni - în cazul tratatului de investiţii bilateral semnat cu Olanda şi Tratatului privind Carta energiei - sau de şase luni - în cazul tratatului de investiţii bilateral semnat cu Kazahstan -, în funcţie de acordul de investiţii pe care KazMunayGas decide să îl invoce, dacă nu se va ajunge la o soluţie acceptabilă, investitorul poate începe procedura de arbitraj propriu-zisă, prin transmiterea unei solicitări de arbitraj către Secretariarul ICSID.

Grupul kazah care controlează Petromidia, preluată în 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu, a încheiat în primăvară un acord cu o companie chineză pentru cedarea controlului afacerilor din România.

În 29 aprilie, KazMunayGas şi CEFC au semnat un acord prin care chinezii preiau controlul, printr-o companie mixtă în care CEFC are o participaţie majoritară, asupra afacerii din România a kazahilor, care include în principal două rafinării, Petromidia şi Vega, şi o reţea de distribuţie.

Până în prezent nu este clar dacă problemele cu justiţia românească ale grupului kazah ar putea pune piedici tranzacţiei cu grupul chinez.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...