Petcu: Rompetrol trebuie să-și plătească datoria istorică
Ministerul Energiei nu va prelungi memorandumul semnat cu KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol, care prevedea, printre altele, și înființarea unui fond de investiții în energie cu o valoare de un miliarde de dolari.
Compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas (CN KMG) şi China Energy Company Limited (CEFC) au bătut în 2016 palma şi au încheiat un parteneriat în cadrul căruia CEFC va deţine o participaţie de 51% în cadrul KMG International NV (“KMGI”), respectiv 49% pentru CN KMG, potrivit Agerpres.ro.
Ministerul Energiei nu va prelungi memorandumul cu KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol, aprobat prin hotărâre de Guvern în 2014, iar compania va trebui să-și plătească datoria către stat pentru a-și dovedi buna credință, a declarat, joi, ministrul de resort, Toma Petcu, în cadrul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE.
"Atunci când am preluat mandatul (ianuarie 2017 — n.r.), în luna a treia expira memorandumul de înțelegere. Am prelungit încă șase luni, până în luna a noua. Am considerat că șase luni vor fi suficiente pentru a se finaliza negocierile. Am constatat în această perioadă că este foarte greu. Cred că în februarie am scris atât DNA, cât și DIICOT, am cerut informații legate de dosarele în care sunt anchetate companiile Rompetrol, pentru a ne lămuri foarte clar care este stadiul, ce culpabilități sunt. Am primit răspuns din partea acestor instituții, dar am considerat că nu sunt foarte lămuritoare și am făcut un material transmis către CSAT", a spus ministrul.
Petcu a adăugat că CSAT, în urmă cu o lună, a răspuns că, dacă Guvernul și Ministerul Energiei nu au considerat necesar să informeze și să ceară un punct de vedere în 2014, când a fost aprobat memorandumul prin HG, nici acum nu are competențe să se pronunțe.
"Ba mai mult, începând cu luna a noua, s-a început urmărirea penală în dosarul DIICOT în ceea ce privește speța Rompetrol. Anul trecut, în 2016, Ministerul Energiei s-a constituit parte civilă în acest dosar, iar Ministerul de Finanțe s-a constituit, de asemenea, parte civilă cu suma de 225 de milioane de euro", a mai spus Petcu.
Ministrul Energiei a precizat că un articol al memorandumului prevede faptul că, dacă DIICOT decide trimiterea în instanță a dosarului, memorandumul devine nul.
"La întâlnirea care a avut loc la Guvern între premierul României, subsemnatul, ministrul Economiei și ministrul Finanțelor, am prezentat acest material mult mai detaliat, precum și reprezentanților companiei chineze și kazahe. Concluzia a fost fără echivoc. Memorandumul prevedere fără echivoc că, în cazul în care acest dosar va fi trimis în instanță de Parchet, tot memorandumul pică. Considerăm că în această perioadă va fi foarte greu pentru noi să justificăm prelungirea unui memorandum mai mult de sfârșitul acestui an, în care să stabilim unele aspecte, care, dacă cumva DIICOT decide trimiterea în instanță în acest dosar, sunt nule de drept. Consider că este bine să revenim la situația dinainte de 2014, în care compania să-și plătească datoria, așa cum este ea stabilită, pentru a putea să-și dovedească buna credință", a subliniat ministrul.
Vineri, Ministerul Energiei a emis un comunicat de presă în care precizează că o prelungire a Memorandumul încheiat în urmă cu patru ani statul român cu KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, care expiră la 31 decembrie 2017, va fi discutată după îndeplinirea a două condiții, respectiv achitarea datoriei istorice a companiei față de statul român și soluționarea cauzei de către justiție.
"Joi, 9 noiembrie 2017, Prim-ministrul României Mihai Tudose a avut la Palatul Victoriei o întâlnire cu o delegație a KazMunaiGaz, proprietarii grupului Rompetrol și cea a companiei chineze CEFC, companie care va prelua pachetul majoritar al KMG International. În cadrul întâlnirii, la care au participat și miniștrii Energiei, Economiei și Finanțelor s-a discutat despre viitorul Memorandumului semnat în 2013 între statul român și compania KMG. În urma discuției, Guvernul României a comunicat KazMunaiGaz că pentru a putea discuta o nouă prelungire a prevederilor Memorandumului încheiat în urmă cu 4 ani, trebuie să fie îndeplinite două condiții: achitarea datoriei istorice a companiei față de statul român și soluționarea cauzei de către justiție", se menționează în comunicat.
Conform sursei citate, premierul Mihai Tudose a subliniat că cele două condiții trebuie întrunite cumulativ, altfel statul român nu va mai putea lua în calcul înțelegerea din 2013.
Pe de altă parte, Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte al KazMunaiGaz, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că au primit confirmarea de la reprezentanții Guvernului că, lucrurile vor fi accelarate și "vom vedea soluții rapide" în privința memorandumului.
Guvernul a aprobat în mai 2013, prin proiect de lege, Memorandumul de Înțelegere dintre statul român și The Rompetrol Group N.V. (TRG), semnat la București la 15 februarie același an, potrivit căruia TRG va cumpăra de la Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) 26,6969% din acțiunile emise de Rompetrol Rafinare în schimbul a 200 milioane de dolari.
Din această sumă, 175 milioane de dolari reprezenta prețul acțiunilor de vânzare iar 25 de milioane de dolari prima convenită de părți pentru dobândirea, de către TRG, a majorității absolute de vot în RRC (Rompetrol Rafinare-Petromidia — n.r.).
"Memorandumul reglementează termenii generali ai unei tranzacții complexe între statul român și The Rompetrol Group N.V. (TRG) deținut de grupul KazMunayGas, care este structurată pe trei componente majore: un angajament de cumpărare printr-o procedură competitivă a unui pachet de acțiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al SC Rompetrol Rafinare SA (RRC) deținut în prezent de Ministerul Economiei prin Oficiul Participațiilor Statului Privatizării în Industrie, la un preț minim garantat de 200 milioane dolari SUA; statul român își va menține o participație nediluabilă de 18% pe o perioadă de 3 ani, iar după expirarea acestei perioade va avea posibilitatea să implementeze o nouă procedură de privatizare pentru vânzarea acesteia", detalia atunci Biroul de presă al Guvernului.
Potrivit documentului, după expirarea perioadei de interdicție de vânzare a pachetului de 18%, OPSPI avea dreptul de a dispune de acțiunile rămase în totalitate sau în parte, iar TRG avea în continuare drept de preferință la cumpărarea acestora.
Documentul mai prevedea constituirea unui fond de investiții de 1 miliard de dolari cu o participare a statului roman sub forma unei societăți pe acțiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România. Potrivit Memorandumului, The Rompetrol Group (80%) și Statul Român (20%) vor constitui un Fond având ca obiect realizarea de investiții în proiecte energetice în România.
- Etichete:
- rompetrol
- toma petcu
- ministerul energiei
- china energy company limited
- cefc
- memorandum kazmunai
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News