Video Ce se întâmplă cu facturile la curent din 2025. Milioane de români ar putea plăti din primăvară tarife duble la energie electrică

Data actualizării: Data publicării:
contor electric
Unul dintre marii furnizori de energie electrică le propune românilor un tarif de 66 de bani pe kWh. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Milioane de români ar putea plăti din primăvară facturi duble la energie electrică. Un mare furnizor, cu 3 milioane de clienți, a publicat oferta de preț valabilă după ce schema de plafonare va expira. Tariful este cu până la 97% mai mare decât cel actual. Guvernanții promit că și după 1 aprilie 2025 vor exista măsuri de sprijin pentru cei cu venituri mici.

În zilele caniculare, românii nu s-au uitat la bani și au ținut instalațiile de aer condiționat pornite cu orele.

- Cam câte grade vreți să faceti în casă?
- 22, 23.

- Pe ce temperatură îl setați ca să vă faceți un confort în casă?
- 18-19 grade.
- Nu-i prea mare diferența?
- Ba da, dar ăsta e confortul.

Confort care, vara aceasta, este subvenționat de stat. Românii plătesc între 68 de bani și un leu și 30 de bani pe kWh, dar consumul este cel care face diferența.

Schema de plafonare expiră, însă, la 1 aprilie anul viitor. Atunci prețul curentului va exploda, spun experții, iar românii vor fi obligați să fie mai economi.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă: Sigur că nu o să mai fie 0.68 lei pe kWh cu TVA inclus, este clar că nu o să mai existe un astfel de preț în piața libera, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din consumatori vor avea un preț mult mai mare față de ce au în momentul de față, probabil ca nici 0,80 lei pe kWh nu o să mai existe.

O primă ofertă valabilă și după 1 aprilie 2025 a apărut deja în piață. Unul dintre marii furnizori de energie electrică le propune românilor un tarif de 66 de bani pe kWh. Atenție, însă, vorbim doar de prețul energiei active, la care se adaugă taxe. Prin urmare, prețul final ar fi între un leu si 23 de bani și un leu si 36 de bani pe kWh.

Cele mai mari creșteri ale facturilor le vor avea cei care consumă sub 100 kWh pe lună. Ei plătesc până la 31 martie anul viitor 68 de bani pe kWh, indiferent la ce rețea de distribuție sunt legați. Dacă ar accepta oferta acestui furnizor, factura lor ar putea crește cu procente cuprinse între 80 și 97%.

Astfel, o familie care locuiește într-un apartament cu 2 camere din Capitală și consumă 90 de kWh pe lună, are acum o factură de 61 de lei. De la 1 aprilie ar crește la 110 lei. Pentru același consum o familie din Buzău ar plăti 122 de lei.

Și cei cu un consum mediu vor avea facturi mai mari. Cine consumă 250 kWh ar plăti cu 54% sau 70% mai mult ca acum în funcție de unde locuiește, dacă alege această ofertă.

Cei care consumă mult, peste 300 kWh, vor avea creșteri mici ale facturii, sau chiar ar putea plăti ceva mai puțin.

Experții spun că deocamdată este prematur să ne gândim cât ne va costa energia din primăvară.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă: Încă nu vedem o concurență. Eu ma astept ca în momentul când o să mai apară și alte oferte, prețul să se așeze. Eu spun că în momentul de față prețul în funcție de datale din istoric este undeva la 1 leu, chiar ușor sub 1 leu pe kWh cu TVA inclus.

Guvernanții promit că după 1 aprilie anul viitor, statul îi va ajuta în continuare pe cei cu venituri mici, dar doar pe aceia, nu pe toată lumea, ca acum.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu