Hellvig, aprecieri pentru Burduja: "Noua generație din politică are îndrăzneala și viziunea de a alege parteneriate solide"
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a susținut un discurs, joi, la Universitatea Politehnică București, în care a vorbit despre noile reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR) și beneficiile pe care acest proiect îl va aduce viitoarelor generații și întregii planete. La eveniment au fost prezenți John Kerry, reprezentantul special al preşedintelui SUA pentru probleme climatice, și oficiali americani și români. "Noua generație din politică are îndrăzneala și viziunea de a alege soluțiile potrivite și parteneriatele solide", a apreciat Eduard Hellvig.
"Noua generație din politică are îndrăzneala și viziunea de a alege soluțiile potrivite și parteneriatele solide. Un tânăr și energic ministru român vorbește despre ocazia perfectă pe care România nu are voie să o rateze.", a scris pe Twitter despre acest discurs Eduard Hellvig.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
"Cred că ne-am adunat cu toții azi aici pentru că ne leagă același vis. Pentru noi, românii, primul SMR din țară, primul SMR din Europa posibil dincolo, este cu siguranță un vis. Și ai nevoie de multe lucruri pentru a atinge un vis. Dar merită pe deplin. Este despre securitate, este despre planeta noastră, este despre prosperitate, mii de joburi. Este vorba despre viitorul pe care copiii noștri și copiii lor îl vor moșteni de la noi.
Este în esență, o trilemă imposibilă pentru a avea energie sigură, pentru a avea energie ieftină și pentru a avea energie verde. Pentru asta avem nevoie de minți creative și tinere pentru a ne ajuta să o rezolvăm.
Secretarul Kerry vorbea azi despre o cursă. Și sunt de acord. Într-o cursă timpul este esențial. Și mi-am amintit de cineva de care prietenii americani sigur își vor aminti: numele lui e Willie Shoemaker și acesta a fost unul dintre cei mai mari jochei din lume. Și când s-a retras, un jurnalist l-a întrebat: „Willie, cum ai făcut?” Și Willie nici nu a clipit și a zis: „Îmi place să călăresc cai buni.”
Ei bine, și mie îmi place „să călăresc cai buni.”
În această cursă trebuie să câștigăm o pistă. Avem nevoie de cai și de jochei. Cred că avem o pistă bună, aici, în România. Este o țară aflată la răscruce de drumuri iar asta nu ne-a ajutat întotdeauna de-a lungul istoriei. Este într-o poziție strategică în regiunea Inițiativei celor 3 Mări. Este o trambulină pentru viitoarea reconstrucție a Ucrainei și vom avea nevoie de multă energie pentru asta și de multă industrie.
Este o țară care are o istorie lungă în sectorul nuclear de care suntem foarte mândri. Nu aș vedea o țară mai potrivită decât aceasta pentru a pioniera în Europa această tehnologie incredibilă pentru care suntem foarte recunoscători. Deci acum avem pista. Avem și caii? Cred că îi avem. „Calul” meu preferat și sunt părtinitor, pentru că suntem acționari majoritari, este Nuclearelectrica condusă de un om extraordinar Cosmin Ghiță – prieten bun – și echipa lui minunată. Este o companie care operează cele mai de succes reactoare din lume. Este un clasament de 440 reactoare nucleare din lume iar unitățile 2 și 1 de la Cernavodă ocupă locurile 1 și respectiv 3 în lume în ceea ce privește siguranța și eficiența. Aceasta este performanța pe care a obținut-o această companie și sunt suficient de îndrăzneți pentru a prelua acest nou proiect și ei „călăresc” alături alți „cai” grozavi, Nuscale, o companie uimitoare cu o tehnologie demonstrată și în multe discuții pe acre le-am avut recent la Washington toată lume a zis, inclusiv secretarul Kerry, „Lucrați cu NuScale în ritm accelerat, faceți-o mai repede”. Apoi sunt alte patru companii americane implicate și Nova, o companie românească care a fost pionier în multe lucruri noi și suntem foarte fericiți să lucrăm împreună pe o serie de proiecte. Au realizat deja 80 de megawati de energie solară.
Și mai avem nevoie de „jochei” și asta nu e întotdeauna cea mai ușoară parte. În primul rând avem proiectul Phoenix și vreau să vă felicit și să vă asigur de sprijinul României pentru programul vostru, prin toată expertiza și tradiția noastră. Dar avem acești tineri care vor fi liderii de mâine. Vă rog să duceți la bun sfârșit acest vis pe care îl aveți. De asta sunteți aici, pentru a-l realiza. Și este o oportunitate minunată cu prilejul acestui parteneriat special pe care îl avem cu SUA pentru a îndeplini acest vis în România. Nuclearelectrica a angajat recent peste 500 de oameni și vor continua să angajeze. Nu trebuie să plecați. De fapt, așa cum zis, acesta va fi primul SMR din Europa deci nu există loc mai bun pentru voi pentru a merge mai departe cu acest vis.
Și ultima, dar nu cea din urmă, aceasta este cea mai grea parte, este despre leadership-ul politic. Ca ministru al Energiei de două luni am descoperit că este un minister foarte complicat pentru că este greu să livrezi beneficii tangibile pentru cetățeni, pe termen scurt. Am făcut pași importanți iar roadele acestor pași le vom vedea de acum în câteva decenii. Miza nu a fost niciodată mai mare și este despre planul lor. Putem promova împreună suficientă dorință politică aici, în SUA, în toate statele partenere, pentru a face acest vis să se întâmple. Nu va fi pentru alegeri următoare, va fi pentru următoarea generație.
Un ultim gând: deseori vorbesc cu Cosmin Ghiță și echipa lui despre acest proiect și mereu pun întrebări pentru că nu știu multe despre energie încă și câteodată ei îmi zic: Nu știm. Nu știm încă. Vom afla.
Și mi-a adus aminte de o poveste pe care am auzit-o poate e adevărată, poate e mit despre o altă cursă, cursa către lună care a fost inițiată de un lider, președintele Kennedy. Și ei zic că el a ținut un discurs despre lună și a zis: „Până la sfârșitul acestui deceniu vom pune primul om pe lună”. Și după acest discurs cel mai apropiat consilier a venit la el și a zis: „Domnule președinte, tocmai ați anunțat că vom pune un om pe lună până la sfârșitul deceniului! ”. Iar el a zis: „Da, știu”. Iar consilierul a zis: „Domnule președinte, nu știm cum”. Și Kennedy a spus: „Știu, dar vom afla”.
Cred că ne vom da seama de toate acestea pentru beneficiul acestei țări și pentru beneficiul Statelor Unite și al tuturor aliaților și pentru beneficiul întregii planete.", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
- Etichete:
- sua
- energie
- john kerry
- sebastian burduja
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News