„Există o soluție la această problemă. Această soluție există din iulie anul trecut”, a spus Darius Vâlcov, făcând referire la ordonanța care prevede rescadențarea creditelor pentru persoanele cu venituri mici, astfel încât acestea să plătească o rată mai mică timp de doi ani, iar apoi, când rata crește, statul să suporte o parte din costuri prin scutiri pe impozitul pe venit.
„Această ordonanță merge în Parlament și va putea acest cadru să fie lărgit, ca să încadrăm cât mai multe persoane din cele 75.000 care au nevoie de o astfel de rescadențare. Pentru primii doi ani va scădea rata foarte mult, apoi o parte din cheltuieli va fi preluată de către stat”, a spus ministrul Finanțelor.
Ordonanța a intrat în vigoare încă din vara anului trecut, dar nu are efect în piață. Băncile s-au plâns că nu au norme de aplicare, iar experții din domeniu au lăsat să se înțeleagă că instituțiile de creditare nu sunt entuziasmate de această măsură.
„Nu este obligatorie pentru bănci. Deocamdată în sistemul bancar încă nu e un mare entuziasm, ca să spun așa”, era reacția premierului Victor Ponta, la două luni de la intrarea în vigoare a ordonanței.
Ministrul Finanțelor este însă convins că măsura poate funcționa.
„Această ordonanță, pentru că a existat un scandal mediatic, o parte a dreptei a susținut că e o măsură electorală, se vede că a fost o măsură corectă. Dacă s-ar fi aplicat la timp, azi foarte mulți din acești 75.000 nu ar fi fost în această situație. Trebuie să discutăm cu băncile pentru a urgenta aplicarea acestei măsuri, care va diminua impactul foarte mult. Săptămâna viitoare vor fi discuții și cu celelalte bănci”, a mai spus Darius Vâlcov.
O altă variantă ar fi ca băncile să reducă dobânzile pentru creditele în franci elvețieni. Până acum, o singură bancă a făcut acest lucru. Iar ministrul spune că nu le poate impune reguli.
„Suntem într-o economie liberă, trebuie să intervenim ca guvern, dar nu în dauna acestor agenți privați, bănci, trebuie să discutăm cu aceștia și să găsim soluții concrete. Va exista săptămâna viitoare o întâlnire cu fiecare din bănci, sunt 6 bănci, împreună cu BNR să găsim soluții cât mai bune”, a mai spus ministrul.
Povara românilor care au credite în franci elveţieni creşte. Azi, valuta a mai câştigat încă 10 bani în raport cu leul şi a atins un maxim istoric de 4 lei şi 42 de bani. Asta înseamnă că, la fiecare sută de franci elveţieni, clienţii băncilor plătesc mai mult cu cel puţin 10 lei, comparativ cu ziua de ieri, şi cu aproape 70 de lei mai mult decât înainte de anunţul băncii centrale a Elveţiei. Iar analiştii nu au previziuni optimiste, cel puţin nu pe termen scurt.