Legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale a fost votată de Camera Deputaților. A fost eliminată și taxa Radio-TV. Profesorul de economie, Cristian Păun a declarat pentru Digi24, că eliminarea acestor taxe ne ușurează viața, dar că e foarte important ca atunci când reduci aceste taxe „să nu distrugi echilibrul fiscal”.
„Eliminarea acestor taxe, consolidarea lor reprezintă un lucru bun şi nu arată decât faptul că, de-a lungul timpului, politicieni au tot inventat taxe, care reprezintă bariere în a funcționa, în a ne desfășura viaţă. Eliminarea lor ne uşurează viaţă. E bine”, afirmă Cristian Păun, profesor de economie.
„Dar e foarte important să ne uităm la taxele importante, mari. Degeaba elimini aceste taxe sau efectul va fi unul pozitiv asupra vieţii noastre, dar va fi unul marginal. Trebuie să ne uităm şi la celelalte taxe, să vedem nivelul lor şi să înţelegem dacă mai e nevoie de reducerea fiscalității. Şi aici mă refer la fiscalitatea pe muncă. Avem printre cele mai mari taxe pe muncă din Europa, locul 6, şi acest fapt ne poate da un sentiment de îngrijorare”, a continuat Cristian Păun.
„E foarte important ca atunci când reduci aceste taxe să nu distrugi echilibrul fiscal. E foarte important ca România să fie echilibrată fiscal şi macroeconomic, cu taxe mai mici, mai puţine. E bine să reducem taxe. Atenţie la efectul legat de dezechilibre fiscale. Dezechilibre înseamnă deficite bugetare, îndatorarea României în continuare. O ţară care funcționează pe datorie nu e o ţară funcţională şi nu are de unde să conducă asta la o dezvoltare durabilă”, a precizat profesorul de economie.
„Televiziunea publică e un proiect public. E clar că, în acest moment, guvernanţii nu mai doresc să finanţeze acest proiect public. Televiziunea pierde o sursă importantă de venit, care, în acest moment, era fundamentală pentru pierderile pe care le are această televiziune. Pe de altă parte, această televiziune este într-un mediu concurenţial, contracta reclamă la fel ca şi celelalte televiziuni, le concura în zona publică şi există o struţo-cămilă. Bani de la buget combinat cu venituri din publicitate, care introduceau în piaţă un element de incorectitudine faţă de celelalte televiziuni private”, a afirmat legat de taxa Radio-TV, profesorul de economie Cristian Păun.