©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES
Totuși, economia României a crescut cu 3,7 la sută în primele şase luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Deocamdată, datele INS nu arată cât a contribuit fiecare sector al economiei la această evoluţie. Chiar dacă avansul este considerabil, este o veste doar pe jumătate bună. Economia nu mai are acelaşi ritm de creştere ca în trimestrele anterioare. E adevărat că în trimestrul al II-lea, PIB-ul a crescut cu 3,2% faţă de trimestrul al II-lea din 2014, dar numai cu 0,1 la sută comparativ cu trimestrul I de anul acesta, ceea ce arată că economia pierde din avânt.
Mircea Coșea: Nu putem să acoperim pierderea cu fel de fel de calcule făcute la tablă într-o emisiune TV
Profesorul de economie Mircea Coșea a avertizat la Digi24 că în viitorul trimestru și spre sfârșitul anului vom asista la o scădere și mai importantă a ritmului economiei. „Avem o pierdere extraordinar de evidentă, nimeni nu va putea să o nege. E agricultura. Deja agricultura ne dă o pierdere de peste un miliard de euro. Ea se va amplifica. Deci nu putem s-o acoperim cu fel de fel de calcule făcute la tablă într-o emisiune TV”, a declarat profesorul Coșea, într-o aluzie la o participare a premierului Victor Ponta într-o emisiune de televiziune.
„Trebuie foarte multă prudență”, recomandă profesorul Mircea Coșea, „Economia României nu a reușit încă să aibă un atribut de garantare pe termen lung a sustenabilității unor măsuri pripite. Trebuie luate cu mare grijă, pentru că altfel vom pierde și această stagnare pozitivă pe care o avem încă”, a avertizat economistul.
„Suntem într-o etapă în care pregătim niște măsuri care au nevoie de ceva foarte stabil. Sunt câteva luni de când atrag atenția că această creștere economică de pe primul trimestru al anului nu e datorată unor reforme structurale în economie, e o creștete conjuncturală, bazată pe elemente care nu se vor mai repeta. E ANAF, care a făcut mai mult decât trebuia, poate, e taxa pe stâlp, e o conjunctură bună pe piața auto internațională, iar noi suntem dependențide ea. Dar nu s-a întâmplat nimic structural”, a arătat profesorul Mircea Coșea.
Pe de altă parte, el spune că era de așteptat să avem o încetinire a ritmului de creștere. „Nu dau cu barda în nimeni, nu e rău că nu cădem, dar nici nu e bine că nu creștem mult mai mult, pentru a putea suporta măsurile pe care guvernul vrea să le pună în aplicare prin noul Cod fiscal. E nevoie de foarte multă prudență, nu de aventurism fiscal”, a punctat Mircea Coșea.
Stelian Muscalu, realizatorul emisiunii „Business Club” de la Digi24, spune că procentele prezentate azi de Statistică nu fac decât să arate „fragilitatea și inconsistența structurii economiei românești. Nu putem vorbi despre o creștere, ci despre o stagnare și este o stagnare bruscă, dacă e să raportăm la ceea ce s-a întâmplat în primul trimestru, când creșterile au fost „spectaculoase”. Aceste creșteri, însă, au venit conjunctural și situația reflectă, de fapt, problema economiei noastre – nu ne putem baza pe o constantă, tot timpul depindem de ceva.
Cifrele prezentate de INS trebuie privite într-un tablou complet și că trebuie să fim precauți și atunci când vorbim de măsuri fiscale și mai ales atunci când vorbim de măririle salariale din sectorul bugetar. Avem nevoie de ambele, dar ele trebuie să vină pe o economie consolidată și predictibilă.
Motivele de îngrijorare ar putea să apară doar după discuțiile politice. În acest moment, nu stăm nici rău, nici bine, ceea ce nu este neapărat un lucru bun, dar ar putea apărea decizii care să transfere lucrurile din zona călduță în zona fierbinte. Este foarte important ce se va întâmpla după aceste decizii politice, atrage atenția Stelian Muscalu.