SUA își păstrează în continuare poziția de cel mai mare exportator de arme din lume după ce în ultimii cinci ani au furnizat mai mult de o treime din arme la nivel global.
Între 2016 și 2020, Statele Unite au vândut arme unui număr de 96 de țări și și-au mărit cota globală a exporturilor de arme la 37%, ceea ce a dus la o creştere a decalajului faţă de Rusia, care a înregistrat o scădere de 22% din cauza reducerii operaţiunilor sale în India, cu toate că are în continuare statutul de al doilea cel mai mare furnizor de arme, cu o cotă de 20% din vânzările totale, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI), citat de BBC.
Aproape jumătate (47%) dintre vânzările de arme americane s-au făcut către Orientul Mijlociu, unde numai Arabia Saudită a asigurat 24% din livrările SUA, devenind cea mai importantă piață a acestei țări.
Pe locurile trei şi patru se clasează Franţa şi Germania, cu o creştere de 44% şi respectiv 21%, cele două ţări europene devansând China, care are o cotă de 5,2% din piaţa de armament, dar a înregistrat o scădere a vânzărilor de aproape 8%.
Guvernul german a aprobat numai în 2020 exporturi de arme în valoare de peste un miliard de euro în ţări implicate în conflictele din Yemen şi Libia.
Importurile de arme, în continuă creștere în Orientul Mijlociu
Cu o creştere de 61% comparativ cu perioada 2011-2015 şi cu o cotă mondială de 11%, Arabia Saudită este cel mai mare importator de arme la nivel mondial.
India, Egiptul, Australia şi China completează lista celor mai mari importatori mondiali de arme, cu o cotă de piaţă combinată de 36%. Importurile Indiei au scăzut totuşi cu 33% în ultimii cinci ani, în parte ca urmare a intenţiei sale de a-şi reduce dependenţa faţă de Rusia.
Din perspectiva regiunilor, Asia-Oceania a fost principalul destinatar al armelor în ultimii cinci ani, cu o cotă de 42% din total, urmată de Orientul Mijlociu (33%), Europa (12%), Africa (7,3%) şi America (5,4%).
"Pentru multe ţări din Asia şi Oceania, percepţia tot mai acută conform căreia China reprezintă o ameninţare este principalul motor al importurilor lor de arme. Este prevăzut un volum şi mai mare de importuri, iar mai multe ţări din regiune caută să-şi producă propriile arme", menţionează raportul SIPRI, potrivit Agerpres.