ROBOR pare că s-a stabilizat aproape de 8%, însă IRCC crește și reduce diferența dintre indici
ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, s-a menținut vineri la 7,93%, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a menținut la 8,10% pe an, iar ROBOR la 12 luni a fost de 8,23% pe an.
ROBOR la 3 luni se menține de peste șase săptămâni în intervalul 7,90-8%, după ce mesajul transmis băncilor de guvernatorul BNR Mugur Isărescu a oprit creșterea fulminantă înregistrată de indice în primele 8 luni ale anului. Mesajul transmis de Isărescu a venit după ce ROBOR la 3 luni atinsese 8,14% - recordul ultimilor 12 ani. Ulterior, indicele a intrat pe un trend descrescător, însă de peste o lună și jumătate s-a stabilizat în jurul valorii de 8% și înregistrează mișcări într-un interval redus de 0,10%.
ROBOR a deschis anul la 3,02%, însă apoi a crescut constant timp de opt luni.
IRCC, reglementat de OUG 19/2019 și folosit pentru creditele de consum acordate după mai 2019, este începând de astăzi de 4,06% pe an.
IRCC este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II din 2022.
Sute de mii de români au credite care au rate calculate în funcție de IRCC, iar începând de astăzi ei vor plăti rate mai mari.
Citește și Ce opțiuni au în prezent clienții de credite cu dobânzi variabile