Primul trimestru în care economia scade, creșterea economică a fost sub așteptări în 2021. Semnalul de alarmă tras de INS

Data actualizării: Data publicării:
veniturila scad la rectificarea bugetara
Conditii pentru companii si redresare economica. FOTO: Getty Images

Institutul Național de Statistică a anunțat, marți, primele date ale încetinirii activității economice. Produsul Intern Brut s-a redus cu 0,5% în perioada octombrie-decembrie față de trimestrul anterior. Aceleași date arată și că la nivelul întregului an, România a înregistrat o creștere economică de 5,6%, mult sub așteptările inițiale de 7%. 

Economia românească a crescut cu 5,6% anul trecut, iar în ultimul trimestru din 2021 PIB-ul a urcat cu 2,2% faţă de perioada similară din 2020, însă a scăzut cu 0,5% faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor semnal publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform INS, pe serie ajustată sezonier, în trimestrul IV 2021, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,5%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 2,7%.

Pe serie brută, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul intern brut, în trimestrul IV 2021, a înregistrat o creştere cu 2,2%. În anul 2021, comparativ cu 2020, Produsul Intern Brut s-a majorat cu 5,6%.

"Ca urmare a revizuirii seriei brute a PIB trimestrial ca urmare a includerii estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul IV 2021 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2021, publicată în comunicatul de presă nr. 9 din 12 ianuarie 2022. Astfel: rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul IV 2020, au fost revizuite de la 102,2% la 102,0%; rezultatele trimestrului II 2021, comparativ cu trimestrul I 2021, au fost revizuite de la 101,5% la 101,1%; rezultatele trimestrului III 2021, comparativ cu trimestrul II 2021, au fost revizuite de la 100,4% la 100,1%. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană", menţionează INS. 

Mai mulți economiști au atras atenția asupra încetinirii activității economice în a doua parte a anului 2021, din cauza creșterii prețurilor la energie și carburanți ceea ce a pus presiune pe capacitatea de producție a firmelor.

Totodată, evoluția pandemică a dus la cazuri numeroase de infectare și sectoare de activitate suspendate pentru diverse perioade.

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Nicole Kidman și Zac Efron, scene fierbinți în cea mai nouă comedie romantică. Îi despart 20 de ani, dar au...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
Putin va lovi 6 țări care oferă arme Ucrainei. Ce riscă România care permite tranzitul armamentului?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...