Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în ianuarie, pentru a zecea lună consecutiv, situându-se acum cu aproximativ 18% sub nivelul record din martie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În ianuarie, acest indice a scăzut la 131,2 puncte, faţă de valoarea revizuită de 132,2 puncte atinsă în decembrie. Este cel mai redus nivel din septembrie 2021.
Declinul preţurilor uleiurilor vegetale, a lactatelor şi zahărului a ajutat la scăderea indicelui global al preţurilor produselor alimentare, în timp ce preţurile la cereale şi carne au rămas în mare parte stabile, a informat FAO.
Preţul cerealelor calculat de FAO a crescut cu doar 0,1% în ianuarie, faţă de decembrie, iar în ritm anual s-a înregistrat un avans de 4,8%. Cotaţiile grâului pe plan internaţional au scăzut cu 2,5%, după ce producţia în Australia şi Rusia a depăşit estimările.
În contrast, preţul orezului a urcat cu 6,2%, parţial în urma cererii ridicate pe plan local din unele state exportatoare din Asia, notează Agerpres.
Preţul uleiurilor vegetale a înregistrat un declin de 2,9% în ianuarie, în timp ce preţurile la carne şi lactate au scăzut cu 0,1%, şi, respectiv, 1,4%, iar la zahăr cu 1,1%.
Tot vineri, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale în 2022 până la 2,765 miliarde de tone, de la 2,756 miliarde de tone cât estima anterior. Noua estimare este cu 1,8% sub producţia realizată în 2021.
De asemenea, FAO se aşteaptă pentru 2022 la o producţie record de grâu, în urma revizuirii previziunilor privind recoltele din în Australia şi Rusia.