Preţul petrolului a continuat să scadă marţi, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni. Scăderea vine după ce discuţiile dintre Rusia şi Ucraina au atenuat temerile privind întreruperi ale aprovizionării, precum și pe fondul îngrijorărilor că China va reduce cererile din cauza restricțiilor legate de noile cazuri de coronavirus, transmite Reuters.
Cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a scăzut cu 4,4%, la 102,16 de dolari, în timp ce cotaţia barilului de ţiţei WTI american a coborât cu 4,58%, la 98,43 de dolari, tranzacţionându-se pentru prima dată de la 1 martie sub 100 de dolari.
"Aşteptările unor evoluţii pozitive în discuţiile dintre Rusia şi Ucraina au sporit speranţele atenuării limitărilor de pe piaţa globală a ţiţeiului. Noile restricţii din China au majorat temerile privind încetinirea cererii", a apreciat Toshitaka Tazawa, analist la Fujitomi Securities Co Ltd, citat de Agerpres.
China a raportat marţi 5.280 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr de la primul val epidemic de la începutul anului 2020. În ultimele zile, zeci de milioane de locuitori ai celei mai populate ţări din lume au fost plasaţi în carantină la domiciliu, în special în metropola tehnologică Shenzhen (sud), la porţile Hong Kong-ului.
Oficialii SUA au avertizat China să nu furnizeze Rusiei ajutor militar sau financiar. Dar India ar putea accepta oferta Rusiei de a cumpăra la reducere ţiţei sau alte materii prime, au anunţat doi oficiali indieni, un semn că Delhi vrea să continue relaţiile cu partenerul său comercial cheie.
"Chiar şi în cazul unui acord de încetare a focului, preţul petrolului ar urma să rămână la un nivel ridicat, Occidentul încercând în continuare să izoleze Moscova prin sancţiuni, ceea ce va limita aprovizionarea pieţei globale a petrolului", a avertizat Tsuyoshi Ueno, economist la NLI Research Institute.
Franța și Germania se pregătesc de măsuri care să diminueze impactul asupra consumatorilor
Potrivit Deutsche Welle, ministrul german de Finanțe pregătește un pachet de subvenționare a prețului carburanților, pentru a reduce prețul unui litru de benzină la 2 euro, după ce în unele zone din Germania, acesta a ajuns la 2,20 euro.
De asemenea, de la 1 aprilie, Franța va introduce o subvenție de 0,15 euro pe litrul de carburant, pentru o perioadă de patru luni.
Investitorii au fost îngrijorați de o piață a petrolului mai restrânsă în urma războiului pornit de Rusia. Prețurile au scăzut săptămâna trecută, deoarece comercianții au evaluat potențialele îmbunătățiri ale perspectivelor de aprovizionare, care au fost perturbate de criza din Ucraina.
Rusia dă semne că ar putea fi dispusă să aibă negocieri de fond asupra încetării războiului din Ucraina, chiar dacă Moscova intenționează să „distrugă” vecinul său, după cum a declarat duminică secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman.
„Prețurile petrolului ar putea continua să se modereze în această săptămână, deoarece investitorii au digerat impactul sancțiunilor asupra Rusiei, împreună cu părțile care dă semne de negociere pentru încetarea focului”, a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets.