Prețul petrolului își continuă scăderea, în timp ce Franța și Germania pregătesc pachete de subvenționare a carburanților
Prețurile petrolului și-a continuat luni dimineață scăderea pe care o înregistrase duminică. Contractele futures pentru petrolul european brent au scăzut luni până la 109 dolari pe baril, față de un vârful de peste 130 de de dolari pe baril atins săptămâna trecută, scrie Reuters.
Contractele futures pentru petrolul brent au scăzut cu 3,05 dolari sau 2,7%, la 109,62 dolari pe baril, luni.
Contractele futures pe pentrolul american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 3,10 dolari sau 2,8%, până la 106,23 dolari pe baril.
Duminică, contractele futures pentru petrolul brent au scăzut cu 1,82 dolari adică1,6%, până la 110,85 dolari pe baril.
Invazia rusă din Ucraina de la sfârșitul lunii februarie, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”, a tulburat piețele energetice la nivel global. Cotațiile Brent au scăzut săptămâna trecută cu 4,8% după ce a atins 139,13 dolari pe baril pe 7 martie.
De asemenea, țițeiul american a înregistrat o scădere săptămânală de 5,7% după ce a atins un maxim de 130,50 dolari pe baril tot în data de 7 martie. Ambele contracte au atins ultima dată acele vârfuri de preț în 2008.
Rezerva Federală a SUA ar putea lua o decizie de majorare a dobânzilor în această săptămână, ceea ce ar pune o presiune suplimentară pe scăderea prețului petrolului. Comitetul Federal pentru Piața Deschisă din SUA se întrunește în perioada 15-16 martie pentru a decide dacă crește sau nu ratele dobânzilor.
„Conflictul dintre Rusia și Ucraina este foarte fluid, iar piața va fi sensibilă la evoluțiile pe acest front. Sugestiile conform cărora părțile ar putea fi dispuse să negocieze este probabil să influențeze oarecum prețurile", a declarat Warren Patterson, șeful departamentului de cercetare a mărfurilor la ING.
Rusia este cel mai mare exportator mondial de țiței și produse petroliere combinate, livrând aproximativ 7 milioane de barili pe zi sau 7% din livrările globale.
Franța și Germania se pregătesc de măsuri care să diminueze impactul asupra consumatorilor
Potrivit Deutsche Welle, ministrul german de Finanțe pregătește un pachet de subvenționare a prețului carburanților, pentru a reduce prețul unui litru de benzină la 2 euro, după ce în unele zone din Germania, acesta a ajuns la 2,20 euro.
De asemenea, de la 1 aprilie, Franța va introduce o subvenție de 0,15 euro pe litrul de carburant, pentru o perioadă de patru luni.
Investitorii au fost îngrijorați de o piață a petrolului mai restrânsă în urma războiului pornit de Rusia. Prețurile au scăzut săptămâna trecută, deoarece comercianții au evaluat potențialele îmbunătățiri ale perspectivelor de aprovizionare, care au fost perturbate de criza din Ucraina.
Rusia dă semne că ar putea fi dispusă să aibă negocieri de fond asupra încetării războiului din Ucraina, chiar dacă Moscova intenționează să „distrugă” vecinul său, după cum a declarat duminică secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman.
„Prețurile petrolului ar putea continua să se modereze în această săptămână, deoarece investitorii au digerat impactul sancțiunilor asupra Rusiei, împreună cu părțile care dă semne de negociere pentru încetarea focului”, a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets.
Rusia a declarat duminică că se bazează pe China pentru a o ajuta să facă față loviturii economice de la sancțiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina, dar Statele Unite au avertizat Beijingul să nu ofere acest colac de salvare.
Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, care urmează să se întâlnească luni la Roma cu cel mai înalt diplomat al Chinei Yang Jiechi, a avertizat Beijingul că se va confrunta cu consecințe dacă ar ajuta Moscova să evite sancțiunile ample asupra războiului din Ucraina.
Citește și: Bursa de la Moscova, închisă din 28 februarie, nu se va deschide nici săptămâna viitoare
- Etichete:
- sua
- rusia
- germania
- franta
- pretul petrolului
- razboi în ucraina