Investitorii mondiali din Asia continuă să mizeze pe revenirea economiei chineze şi amână orice schimbare majoră a portofoliilor în condiţiile în care rezultatele preliminare privind alegerile din SUA nu arată un câştigător clar, transmite Reuters.
"Nu cred că cineva va cumpăra ceva dacă rezultatul este incert. Dacă începi să îţi poziţionezi portofoliul spre un anumit rezultat, este posibil ca portofoliul tău să fie într-o poziţie greşită", spune Matt Sherwood, responsabil cu strategia de investiţii la fondul Perpetual din Sydney.
Timp de mai multe luni rezultatele sondajelor arătau o victorie de amploare a democraţilor, în care Joe Biden va câştiga alegerile pentru Casa Albă iar democraţii urmau să preia controlul ambelor camere ale Congresului. Aceste victorii erau aşteptate să conducă la pachete mari de stimulente şi randamente mai mari pentru obligaţiunile guvernamentale americane iar investitorii străini mizau pe schimburi comerciale libere şi un dolar mai slab care să direcţioneze capitaluri spre pieţele emergente.
Anunţarea rezultatelor preliminare ale alegerilor prezidenţiale americane a dus la creşterea dolarului pe pieţele din Asia, pe fondul incertitudinilor. Managerii de fonduri din afara SUA spun că adoptă o strategie de investiţii care să facă faţă oricărui rezultat.
"În cazul în care rezultatul alegerilor va fi unul puternic contestat, ceea ce va duce la slăbiciuni pe piaţă, suntem mai degrabă pe o poziţie de cumpărători decât de vânzători", spune James Leung, manager de fonduri la Barings.
Pieţele bursiere asiatice înregistrat creşteri miercuri chiar dacă majoritatea monedelor din regiune s-au depreciat în raport cu dolarul american. China este în mod deosebit de sensibilă la rezultatul alegerilor din SUA pentru că Donald Trump este considerat ca cel mai probabil să declanşeze noi confruntări cu a doua economie a lumii.
"După ce praful se va aşeza, piaţa îşi va reorienta atenţia asupra implicaţiilor pe termen lung ale politicilor învingătorului. Acţiunile şi obligaţiunile chineze vor continua să atragă atenţia investitorilor străini. Consumatorii chinezi şi exporturile, doi piloni ai motorului economic al Chinei, sunt în stare intactă", susţine Lei Wang, manager de portofoliu la Thornburg Investment Management.