Ce înseamnă prăbușirea Silicon Valley Bank, unul dintre cele mai mari falimente ale unei instituții financiare americane

Data actualizării: Data publicării:
svb
FMI monitorizează consecinţele falimentului Silicon Valley Bank. Foto: Profimedia Images

Silicon Valley Bank (SVB) s-a prăbușit vineri dimineață după 48 de ore uluitoare în care retragerile masive de bani și o criză de capital au dus la al doilea cel mai mare faliment al unei instituții financiare din istoria SUA, potrivit CNN.

Autoritățile de reglementare din California au închis creditorul companiilor din domeniul tehnologic și l-au pus sub controlul Corporației Federale de Asigurare a Depozitelor (FDIC). Aceasta va lichida activele băncii pentru a rambursa clienții, inclusiv deponenții și creditorii.

FDIC, o agenție guvernamentală independentă care asigură depozitele bancare și supraveghează instituțiile financiare, a spus că toți deponenții asigurați vor avea acces deplin la depozitele lor asigurate până luni dimineață. Agenția spune că va plăti deponenții neasigurați cu un „dividend în avans în săptămâna următoare”.

Ce s-a întâmplat?

Declinul Silicon Valley Bank provine parțial din creșterile agresive de dobânzi decise de Rezerva Federală în ultimul an.

După ani de dobânzi de referință care au plutit în jurul valorii de zero, banca centrală a început primăvara trecută o serie de majorări istorice de dobânzi pentru a scumpi creditarea în rândul afacerilor și indivizilor – o modalitate de a calma economia și de a tempera inflația.

Citiți și:
Guvernul american nu are în vedere o salvare de la faliment a Silicon Valley Bank

Dobânzile mai mari afectează în mod special domeniul tehnologic, devalorizând acțiunile și îngreunând strângerea de fonduri, spune economistul-șef Mark Zandi de la Moody’s. Multe companii din domeniu au fost astfel convinse să-și retragă depozitele pe care le aveau la SVB pentru a-și finanța operațiunile.

„Dobânzile mai mari au scăzut și valoarea trezoreriei lor și a altor valori mobiliare de care SVB avea nevoie pentru a plăti deponenții”, a spus Zandi. „Toate acestea au declanșat graba lor de a-și retrage depunerile, astfel forțând FDIC să preia SVB”.

Ecourile anului 2008

În ciuda panicii inițiale de pe Wall Street în privința falimentului SVB, care a dus la prăbușirea acțiunilor sale, analiștii au spus că colapsul băncii probabil nu va declanșa tipul de efect de domino care a cuprins industria bancară din timpul crizei financiare.

„Sistemul este la fel de bine capitalizat și lichid precum a fost dintotdeauna”, a spus Zandi. „Băncile care acum au probleme sunt mult prea mici pentru a fi o amenințare semnificativă la adresa întregului sistem”.

Însă băncile mai mici care sunt legate în mod disproporționat de industriile în lipsă de numerar precum cea a tehnologiei sau cea a criptomonedelor ar putea avea un parcurs greu, potrivit lui Ed Moya, analist al pieței la Oanda.

„Toată lumea de pe Wall Street știa că campania Fed de creștere a dobânzilor va strica în cele din urmă ceva, iar acum îngenunchează bănci mici”, spune Moya.

Acțiuni în scădere pentru a doua zi la rând

Deși relativ necunoscută în afara Silicon Valley, SVB era printre primele 20 de bănci comerciale americane, cu active totale în valoare de 209 miliarde de dolari la sfârșitul lui 2022, potrivit FDIC.

Este cel mai mare faliment în rândul creditorilor de la colapsul Washington Mutual din 2008 încoace.

Banca a făcut parteneriate cu aproape jumătate dintre companiile tehnologice și cele din sănătate finanțate de capitalul de risc din SUA, multe dintre ele chiar retrăgându-și banii din bancă.

Acțiunile SVB au fost oprite de la tranzacționare vineri dimineață după ce au scăzut cu peste 60% în tranzacțiile de dinaintea deschiderii ședinței. Acțiunile s-au diminuat cu 60% joi după ce banca a spus că a trebuit să vândă un portofoliu de titluri de stat și acțiuni în valoare de 1,75 de miliarde de dolari, ieșind în pierdere, pentru a acoperi rapid retragerile din depunerile clienților – în esență fiind confruntată cu falimentul.

Câteva alte acțiuni de la bănci au fost temporar suspendate de la tranzacționare vineri, inclusiv First Republic, PacWest Bancorp și Signature Bank.

Până vineri, panica părea să se amelioreze. Acțiunile băncii au rămas în mare parte scăzute, însă stabile.

Mike Mayo, analist al pieței de la Wells Fargo, spune că criza de la SVB ar putea fi „o situație idiosincratică”.

„Este o situație clară față de criza financiară globală de acum 15 ani”, a declarat acesta pentru CNN. Atunci, spune el, „băncile își asumau riscuri excesive iar oamenii credeau că totul e în ordine. Acum toată lumea e îngrijorată, însă sub aparențe băncile sunt mai reziliente decât au fost în ultima generație”.

Efectul majorării dobânzilor

Subita cădere a SVB reflectă alte pariuri riscante care au fost expuse în ultimul an de turbulențele pieței.

Creditorul axat pe crypto Silvergate a declarat miercuri că își diminuează operațiunile și va lichida banca după ce a fost lovit din punct de vedere financiar de tulburările activelor digitale. Signature Bank, un alt creditor ce preferă crypto, a fost lovit puternic de vânzările rapide de valori mobiliare, acțiunile diminuându-se cu 30% înainte de a fi suspendate vineri din cauza volatilității.

„Provocările instituționale ale SVB reflectă o problemă mai mare și sistemic mai răspândită: Industria bancară stă pe o tonă de active cu randament redus care, mulțumită ultimului an de creșteri la dobânzi, sunt acum mult sub ape, și se scufundă”, a scris Konrad Alt, cofondator al Klaros Group.

Alt a estimat că majorările de dobânzi au „șters efectiv aproape 28% din tot capitalul industriei bancare până la sfârșitul lui 2022”.

Când dobânzile de referință erau aproape de zero, băncile s-au încărcat cu titluri de stat pe termen lung și care aveau riscuri reduse. Însă pe măsură ce Fed-ul a crescut dobânzile pentru a se lupta cu inflația, valoarea acelor active a scăzut, băncile rămânând cu pierderi nefinalizate.

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la mica recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
coada de masini la RAR
Un blocaj la serverele RAR a dus la oprirea aplicaţiilor care asigură colaborarea cu staţiile ITP din toată...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...