Bursele asiatice au consemnat marți a doua zi de pierderi, în timp ce dolarul a crescut, pe fondul îngrijorărilor legate de posibilele întârzieri în planurile de stimulare a economie SUA și de posibilitatea introducerii de noi restricții în Europa, relatează Reuters.
Acțiunile din Hong Kong ale HSBC și Standard Chartered au scăzut cu mai mult de 2% fiecare, după apariția în presă a unui set de rapoarte FinCEN conform cărora instituțiile financiare ar fi transferat fonduri ilicite.
Băncile HSBC și StanChart s-au numărat printre instituțiile care au transferat în total peste 2.000 de miliarde de dolari în fonduri suspecte în decurs de aproape două decenii.
Indicele MSCI Asia-Pacific a scăzut cu 0,5%.
Indicele australian S&P/ASX 200 a scăzut cu 0,7% sub presiunea companiilor din minerit și energie, în timp ce indicele blue-chip al Chinei a scăzut cu 0,1%, iar indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 0,5%. Piețele japoneze au fost închise.
Bursele asiatice au continuat scăderile înregistrate pe Wall Street (Dow Jones: -1,84%, Nasdaq -0,13%, S&P500: -1,16%) și în Europa (FTSE 250: -3,98%, CAC 40: -3,74%, DAX: -4,37%, Euro Stoxx 50: -3,74%)
Acțiunile americane s-au prăbușit în ultimele trei săptămâni, investitorii renunțând la acțiunile companiilor din tehnologie.
JPMorgan Chase și Bank of New York Mellon, care au apărut în scandalul FinCEN, au scăzut luni cu 3,1%, respectiv 4,0%.
Coronavirusul rămâne în centrul atenției investitorilor. Noile măsuri din Marea Britanie au declanșat scăderi ale acțiunilor companiilor aeriene, hoteliere și de călătorii, atât pe piețele europene, cât și pe cele americane.
De asemenea, îngrijorările cresc pe fondul întârzierii măsurilor de stimulare după ce Congresul SUA a rămas blocat timp de săptămâni în ceea ce privește dimensiunea și forma unui proiect de lege de răspuns la coronavirus.
Decesul judecătorului Curții Supreme a SUA Ruth Bader Ginsburg a făcut ca trecerea unui nou pachet de stimulare în Congres să fie mai puțin probabilă înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.
Dolarul s-a apreciat, euro a rămas constant la 1,1764 dolari, iar yenul a scăzut cu un maxim de șase luni pe măsură ce dolarul a câștigat, la 104,56 unități pe dolar, scrie Mediafax.
Aurul a scăzut la 1.908,76 dolari pe uncie.
Pe piețele petrolului, petrolul american a crescut cu 0,66% la 39,57 dolari pe baril, în timp ce Brent a câștigat 0,31% până la 41,95 dolari barilul.