BNR a crescut dobânda-cheie cu mai puțin decât se așteptau economiștii. Suciu: Avem un tablou de incertitudine cu foarte multe culori

Data actualizării: Data publicării:
Imagine cu intrarea în BNR.

Decizia Băncii Naționale de a crește dobânda de referință cu doar 0,25% la două puncte procentuale a luat prin surprindere economiștii bancari. La unison spun că modificarea a fost sub aşteptări și că această situaţie nu poate fi sustenabilă. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a explicat la Digi24 de ce preferă banca centrală să majoreze dobânda-cheie cu pași mici.

Dan Suciu a declarat că motivația acestei decizii este legată de condițiile specifice în care evoluează economia României.

"BNR a avut o strategie în care dobânzile au fost mai calculate. În semestrul 4, evoluția economiei a fost mult sub așteptări, am avut o decelerare a acestei creșteri, o presiune care să vină de la consumatorul de rând e mult mai redusă în ce privește prețul. Apoi, suntem in episodul 5 al pandemiei care se anunță grav.

Luăm în calcul aceste două elemente de incertitudine.

Dacă adăugăm alte elemente de incertitudine din perspectiva cererii, situația prețurilor la energie - care nu știm cum va evolua -, evoluția structurii bugetare și a veniturilor care se obțin prin fonduri europene, avem un tablou de incertitudine cu foarte multe culori, așa că o decizie de majorare cu 0,25% a fost considerată oportună acum.

Am avut un element tehnic în decizie, în sensul că băncile se împrumută de la BNR cu dobândă de 3%, am strâns lichiditatea la nivelul sistemului bancar, fără să afectăm situația creditării", a spus Dan Suciu.

Îngrijorarea principală e inflația, a subliniat el, pentru că "odată scăpată de sub control ne afectează pe toți". 

"Avem două amendamente - principala componentă a inflației e prețul la energie asupra căruia influența dobânzii de politică monetară e aproape inexistentă. 

Probabil va fi creștere a inflației mai mare decât cea anticipată pe același model, care înseamnă un nivel ridicat până în aprilie, cu vârf în aprilie, că în a două parte a anului să avem o scădere a inflației.

În ceea ce privește liberalizarea prețurilor, sunt multe semne de întrebare legate de reușita procesului, în multe țări se discută așezarea prețurilor la energie și că piața nu a funcționat în termenii așteptați care să ducă la concurență în favoarea consumatorului.

E clar că liberalizarea nu a adus ce ne așteptăm cu toții.

Creșterea dobânzii de politică monetară înseamnă scumpirea banilor, dar la creditare, am avut anul trecut aproape un record, a mers foarte bine, așa că vom coborî de la un nivel foarte ridicat.

Apoi, creditele noi pentru populație sunt circumscrise altui indicator decât ROBOR, așa că nu vedem acum o problemă în privința ritmului creditării", a afirmat purtătorul de cuvânt al BNR.

În privința cursului valutar, Suciu a afirmat că a fost stabil, aproape fix, nu a evoluat foarte mult.

"E un prag psihologic, de 5 lei pentru un euro, dar cu o variație de 5 bani, care e nesemnificativă în termeni economici. Ne preocupă orice modificare a cursului, nu știm dacă anul acesta vom trece de acest prag psihologic", a declarat purtătorul de cuvânt al BNR.

 

 

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...