BNR a majorat dobânda-cheie la 2% pe an
ACTUALIZARE 15:25 Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât luni majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară, informează banca centrală.
„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 10 ianuarie 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an, de la 1,75 la sută pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022; extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la 1,00 punct procentual, de la 0,75 puncte procentuale; astfel, începând cu 11 ianuarie 2022 rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se majorează la 3,00 la sută pe an, de la 2,50 la sută pe an, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 1,00 la sută pe an”, se precizează într-un comunicat al BNR remis luni Agerpres.
Totodată, BNR a hotărât, în şedinţa de luni, păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
--știre inițială--
Membrii Consiliului de Administrație al Băncii Centrale se întâlnesc în ședință, luni, iar analiștii se așteaptă să decidă creşterea dobânzii de politică monetară în condiţiile majorării inflaţiei în România, dar şi în Europa şi în întreaga lume. O nouă majorare a dobânzii cheie va trage în sus și celelalte dobânzi, atât la credite, cât și la depozite.
Ultima decizie de creștere a dobânzii cheie a fost luată pe 9 noiembrie. Atunci Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis majorarea dobânzii de politică monetară cu 0,25% la 1,75%. Abordarea șefilor de la BNR a fost una prudentă. Analiştii de pe piaţa financiară anticipau atunci o majorare de cel puţin 0,50% a dobânzii cheie.
Luni, Banca Centrală ar putea anunța o nouă majorare a dobânzii de politică monetară, lucru pe care băncile centrale din regiune l-au făcut și ele, în lupta cu inflația cauzată de majorarea tarifelor din zona de energie și de creșterea prețurilor industriale.
Unii economiști se așteaptă ca dobânda cheie să atingă nivelul de 3% până la jumătatea acestui an în condițiile în care BNR se așteaptă ca inflația să ajungă chiar spre un 8,6% în aprilie.
Decizia Băncii Centrale va avea impact în piață, ducând la creșterea celorlalte dobânzi.
Deja asistăm la o scumpire a creditelor
Ratele dependente de ROBOR se apropie de valoarea de dinainte de pandemie, de acum doi ani. Ele au crescut cu 18% față de acum 6 luni și cu 14% față de acum un an.
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este acum 3,05%.
Dacă va ajunge la 3,5% rata la un credit în valoare de 225.000 lei luat pe 30 ani va crește cu circa 5%. O creștere mai mare, până la 4% va duce, însă la o majorare a ratei cu 24%.
Ratele dependente de IRCC, adică pentru creditele luate după mai 2019, au scăzut cu 8% față de acum un an.
Pentru același credit, o creștere a IRCC până la 2, respectiv 2,5%, ar duce la o creștere a ratei cu circa 10%, respectiv 16%.
- Etichete:
- credite
- bnr
- dobanda cheie