Banii în mișcare. Unde te poți informa ca să vezi dacă prețurile caselor scad sau cresc

Data publicării:
Cât ar trebui să câștige un român care accesează un credit pentru o locuință
Foto: Guliver/Gettyimages

Întrebarea pe care orice cumpărător înțelept trebuie să o ridice atunci când achiziționează o locuință este CÂTĂ CASĂ ÎMI PERMIT? Răspunsul este simplu: înmulțește veniturile familiei x 5 ani, din care scazi 10%, dacă locuința este cumpărată prin fonduri proprii, respectiv 20%, dacă se contractează un împrumut.

Folosind această formulă, o familie cu doi adulți care câștigă salariul mediu pe economie își permite o locuința de 62.400 EUR, dacă aceasta este cumpără printr-un credit. Având în vedere un avans de 15% și un împrumut contractat de 53.000 EUR pentru 30 de ani cu o dobânda anuală efectivă de 5,2%, suma totală de rambursat este aproape dublă făță de creditul inițial contractat, în timp ce rata lunară este de 275 EUR, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din veniturile lunare.

Aici este esența înțelepciunii care explică răspunsul la întrebarea: CÂTĂ CASĂ ÎMI PERMIT? Pentru o siguranță financiară, gradul de îndatorare maxim al unei familii NU AR TREBUI SĂ DEPĂȘEASCă 40%, din care jumătate se poate aloca pentru achiziționarea unei locuințe, iar restul pentru un credit auto, consum sau diverse nevoi personale.

calcul pentru credit casa 2 persoane - captura tv
Calcul pentru creditul imobiliar pe care ar trebui să îl ia o familie cu două persoane, în funcție de venituri Foto: captură TV

Cum poți anticipa evoluția prețurilor la locuințe

Un cumpărător ÎNȚELEPT știe să facă deosebirea întotdeauna dintre PREȚ și VALOARE.

Prețul este determinat de cerere și oferta. Astfel, atunci când cererea crește și depășește oferta, prețul va crește. Invers, când cererea scade și este inferioară ofertei, atunci prețul scade. Această lege fundamentală funcționează întotdeauna în piețele eficiente, eventuale anomalii pe termen scurt fiind cauzate de anumite distorsiuni, precum intervenția statului, concurență neloială sau elemente de forță majoră.

Ca să anticipezi corect evoluția PREȚULUI, iată care sunt sursele publice unde poți verifica gratuit informațiile despre CERERE și OFERTĂ:

În primul rând, pagina Băncii Naționale a României, care publică lunar datele privind creditele noi contractate de populație pentru achiziționarea unei locuințe. Trebuie să mergi în meniul principal la STATISTICĂ, apoi secțiunea Baza de date interactivă / apoi Statistică Monetară și financiară / apoi Ratele dobânzii practicate de instituțiile de credit / apoi Volume credite și depozite noi /, unde poți vedea creditele contractate de populație pentru locuințe, atât lei cât și în valută.

Limitarea datelor publicate de Banca Națională a României este dată de faptul că se referă doar la achizițiile imobiliare finanțate prin credite la nivel național.

Dacă vrei să vezi cererea efectivă de imobiliare pentru fiecare județ, trebuie să te uiți pe siteul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Mai exact, www.ancpi.ro, unde trebuie să mergi la secțiunea PRESĂ / STATISTICI și poți să vezi vânzările lunare pentru fiecare județ în parte. Pentru analiza tranzacțiilor imobiliare pentru locuințe, trebuie să consideri informațiile despre terenuri intravilane care au construcții amenajate.

În ceea ce privește OFERTA de locuințe terminate și livrate în piață pentru fiecare județ în parte, Institutul Național de Statistică publică în fiecare trimestru aceste cifre. Mai exact, www.insse.ro , unde trebuie să mergi la secțiunea Comunicate de presă / apoi alegi "Construcții și locuințe" la tema statistică și filtrezi rezultatele pentru perioada de interes.

Analizând aceste cifre, vedem că aproape 325.000 de locuințe au fost terminate și livrate în perioada 2014-2019, volumul crescând constant în fiecare an.

În condițiile în care cererea de imobiliare scade considerabil în contextul pandemiei Covid-19, este normal să vedem o contracție a prețului. Astfel, conform indicelui imobiliare.ro, prețul mediu în România a scăzut cu 6% de la debutul pandemiei până la mijocul anului.

În episodul următor o să explicăm cum se determina VALOAREA unei locuințe.

Până atunci, NU UITA : banii, sunt întotdeauna în mișcare. Fii înțelept și fă-i să lucreze pentru tine, familia și afacerea ta!

Editare web: Luana Păvălucă

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit dezvăluie o navă misterioasă construită de chinezi pregătită să...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani