După 17 ani de la prăbușirea FNI, Guvernul caută 309 milioane lei pentru despăgubiri. CEDO a dat răgaz, dar penalitățile cresc.
Guvernul a dat recent în sarcina unui comitet interministerial ca peste cel mult patru luni să vină cu soluții pentru plata a circa 309 milioane de lei, la cât se ridică despăgubirile solicitate de persoanele păgubite după prăbușirea Fondului Național de Investiții (FNI) în 2000, potrivit Profit.ro.
Peste 233 milioane de lei provin din sentințe penale, iar în aceste cazuri statul trebuie să achite chiar și de șapte ori mai mult decât suma investită de o persoană păgubită. Există aproximativ 155.000 de persoane care ar putea fi despăgubite după prăbușirea FNI, la 24 mai 2000.
Păgubiții FNI au acționat statul în judecată și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care însă s-a dovedit îngăduitoare cu autoritățile române. Constatând amploarea fenomenului generat de prăbușirea FNI, dar și asumarea datoriei de către statul român, CEDO a apreciat că stabilirea numărului real de investitori precum și valoarea totală a datoriei sunt dificil de realizat.
Totodată, CEDO a solicitat Guvernului de la București ca "în cel mai scurt timp posibil, să stabilească cu precizie amploarea obligațiilor sale de plată". În cauze subsecvente, din 2014 și 2015, CEDO a apreciat că este necesar să i se ofere statului român ocazia de a continua eforturile depuse în scopul soIuționării situației dificile create de căderea FNI.
Curtea a constatat că existența unor întârzieri în executare este inevitabilă și că, cel puțin la acest moment, acestea nu pot fi considerate nerezonabile.